Sabor raspravlja o poreznoj reformi

Sabor raspravlja o poreznoj reformi

Podijeli

Sabor je rad počeo uvrštavanjem četiriju točaka. Radi se o izmjenama zakona koje propisuju kazne za kršenje epidemioloških mjera, zatim Zakon o lokalnim izborima, Zakon o lokalnoj samoupravi te Zakon o Gradu Zagrebu. Rasprava o kršenju mjera očekuje se poslijhepodne, a počelo se s poreznom reformom
Ministar financija Zdravko Marić je rekao da se predloženim izmjena Zakona o PDV-u odredbe toga zakona usklađuju se s direktivama EU-a, među kojima je i ukidanje oslobođenja od plaćanja PDV-a za uvoz pošiljaka male vrijednosti, do 22 eura, iz trećih zemalja. Kod poreza na dobit snižava se opća stopa za sve koji imaju godišnji promet do 7,5 milijuna kuna, s 12 posto na 10 posto. Izmjenama zakona o porezu na dohodak snižavaju se stope s 24 na 20 posto te sa 36 na 30 posto, za lokalne jedinice to će značiti oko dvije milijarde kuna manji prihod. S replikama je počeo Mostovac Miro Bulj.

“Ne rješava se ono ključno da se ne rasterećuju oni kojima je najteže, a to su građani i poduzetnici, a a ne banke koje imaju 4 milijarde kuna dobiti na provizije, a ne kamate”, rekao je Bulj.

“I ovim izmjenama se ne mijenja ništa i banke su, da skratimo, oporezive”, rekao je Marić.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta rekao je upozorio na udio poreznih prihoda u PDV-u.

“Mi načelno pozdravljamo smanjivanje promjena, ali nama treba novi porezni model koji bi bio u službi razvoja zemlje”, izjavio je Bartulica.

“Najbolje je da svatko od nas ponaosob uspoređuje koliko plaća danas poreza na dohodak i PDV-a i ako je poduzetnik doprinosa. Individualno gledamo rasterećenje”, rekao je Marić.

Sandra Benčić iz zeleno-lijevog bloka pitala je zašto ne prijeći na sintetički porezni model gdje se prihodi od kapitala i imovine tretiraju jednako kao od rada.

“Iz kojeg se razloga i dalje primjenjuje analitički model oporezivanja dohotka gdje favoriziramo dohodak od kapitala i imovine naspram onog od rada”, rekla je Benčić.

“Nema razloga za zaključkom da se nekoga protežira. Kada i ako se stvore dodatni uvjeti i to, sintetički model, je tema o kojoj možemo razgovarati. Nisam ju u prvom čitanju pa ju neću ni sada isključiti”, odgovorio je Marić.

SDP-ovac Boris Lalovac zanimao se za dugove građana.

“Hoće li banke biti u obvezi dostavljati poreznoj imena ljudi kome su otpisali. Da znate na koje se građane odnosi i da oni imaju tu informaciju”, rekao je Lalovac.

“Ovim izmjenama želimo korigirati cijeli sustav komunikacije s poreznim obveznicima i želimo ga produbljivati putem sustava e-porezne”, rekao je Marić.

Podijeli