Ribafish: Plivanjem povezujem 17 otoka u spomen na svog sina

Ribafish: Plivanjem povezujem 17 otoka u spomen na svog sina

Podijeli

U subotu 6. srpnja kreće projekt Rokotok. Riječ je o životnom projektu poznatog blogera i novinara Domagoja Jakopovića Ribafisha, koji ovo ljeto planira plivanjem povezati 17 hrvatskih otoka i na svakom od njih se družiti s djecom i roditeljima. Sve to radi u spomen na voljenog sina Roka, kojem je obećao da će obići sve hrvatske otoke i cijeli svijet.

Još nitko do sada nije uspio plivanjem povezati 50 nastanjenih hrvatskih otoka, rekao je za MS Domagoj Jakopović Ribafish. No to neće biti moguće napraviti u jednoj godini pa će se projekt RokOtok odvijati u tri etape, kroz tri godine. Ideja je da Ribafishev pothvat prate djeca i njihovi roditelji, koji bi ga trebali dočekati na dionicama ili mu se priključiti u zadnjim metrima do obale.


“Najbitinije od svega je da ti klinci budu tamo i da im mogu pružiti znanje profesora geografije i čovjeka koji je proputovao 62 zemlje. I naravno, spomen na mog Roka, s kojim sam htio sve te otoke zajedno proći, ali eto, nisam uspio.”
Ribafish će s ekipom zaplivati u subotu 6. srpnja u 8 ujutro, s plaže Lapad u Dubrovniku. Preplivat će dionicu dugu oko četiri kilometra do Koločepa, gdje će sjesti u barku i odvesti se do uvale Donje čelo. Tamo će mu, u dogovoru s Turističkom zajednicom, biti organiziran prvi doček.


“Skačem iz barke, ‘furam‘ ih na obalu, tamo sjedamo i pričamo malo o smislu života, o ekologiji, istraživanjima, ljubavi prema otocima, putovanjima… Tu je i mala nagradna igra, tražit ćemo skriveno blago i kad sve to obavimo, idem doma jer sam umoran..”
Volonteri su dobrodošli. Javiti se možete putem Facebook ili Instagram stranice projekta RokOtok, kao i mailom udrugarokotok@gmail.com.


“Trebaju nam ljudi, koji već jesu na tim otocima, da se par dana prije čujemo i da zalijepe plakat i pozovu ljude na to mjesto. Donacije su dobrodošle, gledam kako sjeda neka lova na račun, uglavnom mojim prijateljima, poznanicima puno puno hvala. Očekivao sam i da će netko ‘veći‘ to prepoznati, uglavnom, nismo se još pokrpali.”
Osim ljetnog, projek ima, kako kaže Jakopović, i ‘suhi dio‘.


“Kad nećemo plivati ja bih htio tu priču; zašto treba voljeti prirodu, zašto treba putovati i biti malo više u šetnji s roditeljima nego pred ekranom, promovirati i po školama te dijeliti svoje knjige. Ako su dijete i roditelj pročitali jedno poglavlje, a nakon toga se zagrlili i zajedno zaspali – mislim da sam napravio veliku stvar.”
Eventualni problemi koji bi se Domagoju Jakopoviću ovo ljeto mogli naći na putu, neće ga spriječiti u njegovoj misiji.


“Morske struje, valovi, plime, oseke, hladnoća…Da je ovo pametno, već bi to prije netko radio, ali kažem, viši je cilj. To je od mene i Roka. Mi smo se dogovorili da ćemo svih tih 50 otoka obići, da ćemo cijeli svijet obići. Svijet će doći kasnije na red, sad je red na tih 50 otoka i mislim da me ništa od toga ne može odgovoriti. Ako naiđe neki morski pas, mi ćemo s njim popričati, sve ćemo se dogovoriti. Bitno je prvu etapu isplivati i onda će sve biti lakše.”

Podijeli