Ravnatelji škola za Media servis objasnili kako će nadoknaditi nastavu

Ravnatelji škola za Media servis objasnili kako će nadoknaditi nastavu

Podijeli

Zbog najduljeg štrajka u povijesti prosvjete, većina škola morat će nadoknaditi od 13 do 16 nastavnih dana. Resornom Ministarstvu danas su trebale predati konačnu odluku o modelu nadoknade, a opcije su bile; produžetak nastavne godine, skraćivanje praznika ili rad subotom. U razgovoru s ravnateljima škola, zaključili smo da jedinstvene prakse – nema.

Učenici četvrtog razreda I. Gimnazije Osijek moraju nadoknaditi 14 dana nastave. Zbog mature, sve planiraju obaviti do 9.svibnja. Ostali učenici te škole nastavu će imati sve do 24. lipnja, rekao je za Media servis ravnatelj Dražen Đapić. Nastava će se održavati i subotom.

“Nekako smo to uklopili da bude najbolje kako se u ovoj situaciji može izvesti, a da maturanti ne trpe. To nam je bio prioritet i mislim da ćemo to uspjeti.”

Sve samoborske škole dogovorile su isti plan – neće se odrađivati nijedna subota, ali nastava će trajati sve do Badnjaka. Škola se nastavlja odmah nakon Sveta tri kralja i Uskrsnog ponedjeljka. Ravnatelj Osnovne škole Milana Langa Bregana, Igor Matijašić:

“Svi ravnatelji su zaključili da je bolja ova mogućnost, bez obzira što će to biti naporno učenicima jer gotovo da i neće imati praznike. No bolje je i tako nego da se diraju vikendi. Nije bilo pritužbi, ali neki roditelji su najavili da imaju plaćena putovanja pa da djeca neće doći na nastavu.”

Izostanci će toj djeci biti opravdani.

“Roditelj može opravdati do tri dana i oni se već sad spremaju uputiti zamolbe. To ćemo morati opravdati, jer to je viša sila.”
Mario Obradović, ravnatelj Srednje škole Metković objasnio je za Media servis njihov plan nadoknade.

“Ukidamo pet dana zimskih praznika, četiri dana proljetnih praznika, dva dana je produljenje nastave i to je to.”

Produljenje školske godine, kaže, neće utjecati na turističku sezonu. Odluku su raspravili s Vijećem učenika i s Vijećem roditelja, koji nisu imali ništa protiv.

“Suglasni su u potpunosti. Je li škola do 16 ili 19. lipnja njima je to isto.”
Probleme s nadoknadom ne očekuje ni resorna ministrica Blaženka Divjak.

“Mi ćemo naknadno dati upute kako ćemo reorganizirati polaganje ispita države mature, prema tome ćemo organizirati i rokove za upise u srednje škole.”

Podijeli