Pupovac: ‘Pitanje je tko Penavu vodi u ovu riskantnu avanturu‘

Pupovac: ‘Pitanje je tko Penavu vodi u ovu riskantnu avanturu‘

Podijeli

Nakon organizacije prosvjeda, koji je navodno imao za cilj upozoriti na neprocesuiranje ratnih zločina, gradonačelnik Vukovara nastavlja sa politikom drugačijom od čelništva stranke. Najnovijim istupom upozorava na velikosrpsku agresiju i navodne grijehe Milorada Pupovca. Iz stranke poručuju da to nije njegova briga, dok ostaje važno pitanje Penavine motivacije ili poticaja.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava godišnjicu priznanja Hrvatske iskoristio je kako bi upozorio na nešto što je nazvao “kontinuiranom velikosrpskom puzajućom agresijom”.”Ključno je za nas da takve vrlo neprijateljske namjere prepoznamo, prokažemo, podcijenimo i otvreno se i hrabro naspram njih postavimo”, poručio je.

Nabrajao je Penava primjere, a šefa SDSS-a i koalicijskog partnera HDZ-a Milorada Pupovca prozvao za podršku ratnim zločincima. Nije dugo trebalo čekati odbijenicu vrha stranke. Šef HDZ-a Andrej Plenković.

“Gospodin Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a, u njegovoj su odgovornosti aktivnosti koje se tiču grada Vukovara. Politiku HDZ-a vodi vodstvo stranke, predsjednik, Predsjedništvo, ljudi koji su ovdje. Ono što je važno je da se politika HDZ-a kao stranke temelji na svim postignućima i procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, suživota, osobito između hrvatskoga naroda i srpske manjine u tom dijelu Hrvatske”, rekao je Plenković.

I politički tajnik stranke Lovro Kuščević smatra jednako.

“Mislim da si je gospodin Penava malo uzeo veće ovlasti. Njegov posao je da brine o gradu Vukovaru, građanima grada Vukovara, a ne da vodi nacionalnu politiku.”

Potpredsjednik Sabora i predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

“Gradonačelnik Vukovara jako griješi.”

Zanimljivo da je Branimir Glavaš Penavi skrenuo pozornost na stvarne probleme grada kojem je na čelu.

“Mislim da gospodin Penava ima puno više problema u lokalnoj samoupravi komunalne problematike da to rješava. Ovo je ipak pitanje državne politike.”

Dok se eurozastupnica Ivana Maletić s izborima pred vratima nije htjela zamjerati.

“Naravno da je važno sjesti zajedno i vidjeti što je ono što muči grad Penavu i kako odnose učiniti što boljim, kvalitetnijim i normalnijim”, rekla je Maletić.

Šef SDSS-a MIlorad Pupovac odbacuje izjave koje mu se stavljaju na teret i napominje da je Penavina reakcija tipična za sve koji su 90-tih bili protiv mirne reintegracije, a rješenje problema vide bez Srba I zato organizira I pritiske na pravosuđe. S premijerom nije razgovarao o ovim izjavama ali poručuje.

“Ovo je stvar u kojoj nije samo pitanje odgovornosti predsjednika Vlade nego ukupne javnosti i naviknutosti na to da netko manipulira ratnim žrtvama radi svojih interesa i drži grad i zemlju taocem toga.”

Kaže da će zatražiti zaštitu srpskih institucija, ali i obavjestiti međunarodne subjekte koji su sudjelovali u mirnoj reintegraciji. Pupovac postavlja I pitanje Penavine motivacije.

“Pravo je pitanje tko gradonačelnika vodi u ovu, za njega poprilično riskantnu, avanturu. Pravo je pitanje jesu li oni svjesni svih posljedica koje ovo može proizvesti po međuetničke odnose i koje može proizvesti po reputaciju Hrvatske u međunarodnim odnosima.”

Tko stoji iza prvog čovjeka Vukovara ostaje za nagađati, a kakva ga sudbina u stranci čeka jedino je komentirao davni član HDZ-a Branimir Glavaš.”S obzirom na moje političko iskustvo mogu reći da bi netko mogao završiti u loncu.”

Podijeli