Podržimo dojenje zajedno

Podržimo dojenje zajedno

Podijeli

Međunarodni tjedan dojenja obilježava se već tradicionalno od 1.-7. kolovoza s ciljem senzibilizacije javnosti na temu dojenja i pokretanja dodatnih aktivnosti promicanjem važnosti prirodne prehrane. Ovogodišnji tjedan dojenja ide pod motom „ Podržimo dojenje zajedno“

U toku je izrada Prijedloga nacionalnog programa za zaštitu i i promicanje dojenja u RH od 2017.-2020. godine.

Jedan od značajnih ciljeva je organizacija banke humanog mlijeka za provođenje prehrane majčinim mlijekom u Jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja. Na taj način osiguravamo kvalitetnije preživljavanje svoj prijevremeno rođenoj djeci kao i bolesnoj novorođenčadi koja iz medicinskih razloga ne mogu biti hranjena mlijekom svoje majke. Prikupljeno mlijeko se obrađuje kako bi bilo zdravstveno ispravno. Sve je to uvršteno u Strateški plan Ministarstva zdravstva.

U cilju prikupljanja donacija kako bi se sve to i ostvarilo UNICEF organizira u Zagrebu 9. i 10. rujna humanitarnu utrku Mliječna staza.
Neosporno je da dojenje ima široki društveni aspekt te se kroz uključivanje šire zajednice stvara nova društvena klima i spoznaja o važnosti osiguravanja prirodne prehrane kao važnog koraka na ulasku djeteta u život.

Dobrobit dojenja: Pravilan rast i razvoj, bolji psihomotorni razvoj i razvoj imunološkog sustava, manji rizik od upale dišnih puteva i upale srednjeg uha, smanjenje pojave alergija, astme, ekcema. Dojena djeca ostvaruju bolji emocionalni i društveni razvoj.

Osobitosti majčinog mlijeka: Majčino mlijeko svojim sastavom zadovoljava sve potrebe djeteta za hranom i tekućinom u prvim mjesecima života. Preporuka je ekskluzivno dojenje do 6 mjeseca. Industrijski proizvedeno mlijeko nastoji se približiti sastavu majčinog mlijeka ali to je nemoguće u punom opsegu jer se sastav majčinog mlijeka mijenja u toku podoja. Najlošiji izbor je davanje kravljeg mlijeka, djetetu do godinu dana starosti, osobito iz tetrapaka. U slučaju da majka nema mlijeka preporuka je adaptirano mlijeko, a ako je to roditeljima preskupo, kravlje mlijeko ali iz boce.

Neke majke imaju i višak mlijeka te se preporuča da se izdoje i zamrznu za neke lošije dane. U hladnjaku izdojeno mlijeko može stajati 5 dana ali se ipak preporuča konzumirati unutar 48 sati. Ako se zamrzne i stavi u malu ledenicu s vratašcima u sklopu običnog hladnjaka može se čuvati 3 mjeseca. U zamrzivaču i do 12 mjeseci. Mlijeko se odmrzava na sobnoj temperaturi ili toploj vodi. Nikako u mikrovalnoj pećnici. Ako se odmrzne, ne ponovno zamrzivati.

Pedijatrijska ordinacija Mirjana Kolarek Karakaš jedina je ambulanta u Varaždinskoj županiji koja nosi titulu od strane UNICEFA  „ Savjetovalište-prijatelj dojenja“

Podijeli