Plenković potvrdio, socijalni radnici dobit će status službene osobe

Plenković potvrdio, socijalni radnici dobit će status službene osobe

Podijeli

U Đakovu je danas proglašen dan žalosti zbog ubojstva dugogodišnje socijalne radnice Centra za socijalnu skrb. Možda do tragedije ne bi ni došlo da je policija pravodobno reagirala na upozorenja ubijene djelatnice. Unutarnja kontrola utvrdila je propuste i smjenila načelnika policije, a protiv četiri policajca ide postupak. Premijer Plenković danas je potvrdio – socijalni radnici dobiti će status službene osobe.
Dva dana nakon tragičnog događaja u Đakovu, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, izjavila je kako je sustav organiziran te da funkcionira.

“U ovom konkretnom događaju pogledajte da li je sustav socijalne skrbi ovaj puta zakazao. Ne prebacujem ja loptu na nikoga, ali isto tako nije dobro da je lopta uvijek u našem dvorištu”, istaknula je Murganić.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade još jednom je osudio napad na zaposlenike Centra za socijalnu skrb i potvrdio da će socijalni radnici dobiti status službene osobe.

“U dogovoru s ministrom Bošnjakovićem, prigodom promjena koje slijede Kaznenog zakona, to pitanje ćemo riješiti i oni će dobiti status službene osobe. Znam da to pitanje ima i horizontalni karakter drugih službenika, koje imaju javne ovlasti tako da ćemo cjelovito razmotriti, ali ovo pitanje ćemo riješiti”, rekao je Plenković.

Upitan misli li da bi carinici i poreznici također trebali dobiti status službene osobe, ministar financija Zdravko Marić rekao je da bi o tome vrijedilo razmisliti.

“U svakom slučaju vidjeti mogu li se pospješiti uvjeti njihovog rada, u konačnici ne rade oni za sebe, nego za sve porezne obveznike. Ja sam puno puta rekao, da je zadaća poreznih i carinskih službenika, zaštita prije svega interesa poreznih oveznike koji uredno podmiruju sve svoje obaveze”, izjavio je Marić.

Kako bi se zaposlenike u školama fizički zaštitilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja tražit će za njih status službene osobe. Resorna ministrica Blaženka Divjak.

“Naravno, podržavam da socijalni radnici imaju status službene osobe, ali jednako tako to tražim i za učitelje, to je dio akcijskog plana za prevenciju nasilju u školama koji je sada u javnom savjetovanju”, rekla je Divjak.

Osumnjičeni za ubojstvo djelatnice socijalne skrbi priveden je u osječko Županijsko državno odvjetništvo na ispitivanje. No, nažlost slučaj u Đakovu nije jedini primjer da nadležne institucije počinju djelovati tek onda kada se dogodi tragedija. Djelatnici Centra za socijalnu skrb u Čakovcu saznali su da je njihova korisnica, koja ih je u siječnju napala nožem puštena iz istražnog zatvora. Tvrde, sustav ih ne štiti.

Podijeli