Plenković: Nitko od nas nikad nije govorio o policijskom satu

Plenković: Nitko od nas nikad nije govorio o policijskom satu

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Povodom blagdana Svih svetih premijer Andrej Plenković bio je na Mirogoju.
Nakon polaganja vijenca poručio je:

“Došli smo na Mirogoj iskazati počast svima kojih nema više među nama, osobito braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Vjerujemo da će i ovaj blagdan u posebnim okolnostima proći primjereno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.”

Na Mirogoju je jučer bio predsjednik Zoran Milanović, kojem je zasmetalo to što je otišao tamo sam, a ne u društvu premijera i predsjednika Sabora.

“Mi smo jučer imali uobičajeni radni dan. Oduvijek smo planirali ići danas, prema tome, danas smo tu. Ako ćemo se dogovarati putem medija, teško ćemo se dogovorit.”

Na pitanje čeka li Vlada i Stožer da prođe blagdan Svih Svetih prije uvođenja strožih mjera, Plenković kaže:

“Ne, nema nikakvog čekanja. Sve ovo vrijeme naše su mjere proporcionalne dinamici širenja epidemije.”

Razmatra li se uvođenje policijskog sata?

“Nitko od nas nije nikad govorio o policijskom satu. Ne znam uopće kako je ta tema tako jako isturena u javnost.”

Slaže li se sa stavom predsjednika da one koji predlažu uvođenje policijskog sata treba strpati u maricu?

“Nemam ja vremena njega komentirati.”

Osvrnuo se i na KB Dubrava.

“Na proljeće smo identificirali KBC Dubrava kao bolnicu koja će pomoći infektivnoj klinici Fran Mihaljević za skrb pacijenata s Covidom-19. S obzirom na to da smo u prvom valu epidemije ostvarili jako dobre rezultate, tada veći broj pacijenata nije bio zaprimljen u Dubravi. Sada je situacija drukčija i oni kvalitetno zbrinjavaju sve pacijente.”

Napomenuo je i da je cijeli zdravstveni sustav u stanju obavljati i svoje ostale funkcije. Na pitanje kako će ove godine izgledati Kolona sjećanja u Vukovaru, Plenković je odgovorio:

“Dostojanstveno kao i uvijek. Mi ćemo kao i svih ovih godina biti u Vukovaru 18. studenog. Drago mi je da je jučer dovršen i otvoren vukovarski vodotoranj – simbol obrane Vukovara.”

Siguran je da će biti ograničenja zbog epidemiološke situacije, ali da će biti dogovoreno da se održi primjereno. Rekao je da će utjecaj epidemije biti manji, ako svi budu disciplinirani, a da je ovaj trenutni “jesenji” val snažan kao što su očekivali i najavljivali.

“Situacija je ozbiljna, svi smo toga svjesni. Svaka zemlja sukladno intenzitetu epidemije sama određuje koji stupanj restriktivnih mjera uvodi. Trenutno svi pratimo kakva je situacija u drugim zemljama, sukladno stupnju zaraze takve uvjete imamo, u smislu karantene.”

Komentirao je i sto dana Vlade.

“Mislim da je ovih sto dana Vlade pokazalo da smo napravili sve što smo rekli u našem programu.”

Osvrnuo se i na napad na Banske dvore.

“Doživjeli smo i taj slučaj bez presedana, napada na Banske dvore koji po meni ima sva obilježja terorizma, to je mislim svakome jasno tko malo bolje pogleda o čemu se radi. Borit ćemo se protiv radikalizacije, nasilnog ekstremizma, pa i terorizma u društvu. Nažalost to se dogodilo i to je fenomen s kojim se moramo ozbiljno pozabaviti.”

“Bilo je to sadržajnih sto dana”, rekao je Pleković i dodao:

“Idućih praktički deset godina na raspolaganju imamo 24,2 milijarde eura europskih sredstava kao poluge bržeg ekonomskog oporavka i jačanja naše otpornosti, a ujedno i obnove grada Zagreba.”

Što se tiče razornog potresa u Turskoj i Grčkoj Plenković je rekao da se ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman čuo s turskim kolegom.

“Izrazili smo spremnost da pomognemo ukoliko će bilo što trebati od nas, mi ćemo to poslati. Ista poruka je upućena i grčkoj vladi. Ovo je bio veliki potres gdje su zaista ogromne ljudske i materijalne žrtve.”

Podijeli