Pfizer i BioNTech zatražili odobrenje za cjepivo, u Hrvatskoj će se prvo...

Pfizer i BioNTech zatražili odobrenje za cjepivo, u Hrvatskoj će se prvo cijepiti rizične skupine

Podijeli

Američka farmaceutska tvrtka Pfizer i njezin njemački partner BioNTech prvi su u SAD-u i Europi od američke Agencije za lijekove (FDA) zatražili odobrenje njihovog cjepiva protiv Covida-19. Ako odobrenje FDA dođe u prvoj polovici prosinca, kako se i očekuje, Pfizer i BioNTech “bit će spremni distribuirati cjepivo u roku od nekoliko sati”, rekle su tvrtke. Podaci dodatnih ispitivanja pokazali su da cjepivo štiti 94 posto odraslih starijih od 65 godina.

Prve pošiljke bit će oskudne, zbog čega svaka zemlja mora razraditi vlastiti plan cijepljenja. Epidemiolog Krunoslav Capak i premijer Plenković kažu:

“Cijepit ćemo sve rizične skupine po prioritetima. U provom redu zdravstveni djelatnici i najrizičnije skupine, odnosno osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici”, kaže Capak.

“Procjena znanstvenih savjetnika koji su angažirani, koji prate rad na europskoj razini, osobito predsjednice Komisije von der Leyen je u varijanti, da cjepivo ima pouzdanost 95 posto, da se cijepi oko 70 posto ciljane populacije, tada možemo govoriti o učenicima suzbijanja COVIDA-19”, dodaje premijer Plenković.

Podijeli