Ovog smo se tjedna sjetili žrtava rata, rušili koronarekorde i upoznali novi...

Ovog smo se tjedna sjetili žrtava rata, rušili koronarekorde i upoznali novi proračun

Podijeli

U tjednu iza nas Hrvatska se prisjetila žrtava Domovinskog rata, posebno Vukovara i Škabrnje, rušeni su korona rekordi, stigle su nam nove strože mjere, ali i europski novac za financiranje našeg, pandemijom ranjenog, proračuna.
Cijela Hrvatska prisjetila se tužnih obljetnica stradanja Vukovara i Škabrnje i svih žrtava Domovinskog rata. Počast žrtvama u Vukovaru je odao cijeli državni vrh, ali i izaslanik srbijanskog predsjednika. Premijer Plenković slao je pomirbene poruke:

“Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu, ostvarila je sve svoje nacionalne zadaće i kao takva ima snage za iskorake koji su važni za suživot, za pomirbu, za povijesnu istinu, a isto tako i za ispruženu ruku prema manjinama u Republici Hrvatskoj, pa tako i srpskoj manjini”, rekao je premijer.

“Mislim da je ovo skandal koji još nije viđen u modernoj Hrvatskoj državi, u Vukovaru. Kakvu nam to povijesnu istinu Vlada Republike Hrvatske, Vlada Andreja Plenkovića otkriva”, pitao se vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u intervjuu Media servisa nakon najave o dolasku državnog tajnika Zvonka Milasa na bacanje vijenaca za srpske žrtve stradale u Vukovaru koju je uoči dana sjećanja organiziralo Srpsko narodno vijeće.

Radilo se o grešci u najavi, izvijestila je Vlada, iako se Milas na kraju zbog bolesti nije pojavio nigdje. Za sve se ispričao Milorad Pupovac:

“Ja sam pogriješio. Žao mi je što ga zbog toga napadaju, žao mi je što nas koji radimo težak posao, a u teškom poslu radimo i greške, zbog tih greški napadaju jednog hrabog čovjeka i poštenog državnog službenika i dužnosnika”

Epidemiji unatoč i dozvoljenih 500, Kolona sjećanja okupila je više tisuća ljudi iz cijele Hrvatske. Vladajući su ipak vjerovali u najbolje, a na pitanje hoće li se tražiti kriva dođe li do širenja zaraze, predsjednik Sabora Gordan Jandroković je rekao:

“Nemojmo uvijek tražiti ono loše i tražiti greške. Bit će dana i vremena kad možemo o tome govoriti.”

Pa je vrijeme za traženje grešaka došlo krajem tjedna. Na sjednici Vlade pozitivnog ministra Vilija Beroša zamijenio je državni tajnik Tomislav Dulibić:

“Postotak novozaraženih koji ne dolaze iz samoizoacije je visokih 70 posto, što znači da se velika većina COVID pozitivnih osoba slobodno kretala i širila zarazu ne sumnjajući da su možda bili u kontaktu sa zaraženom osobom”, rekao je Dulibić.

I krenulo se u brušenje novih mjera. Nadu budi i vijest da bi sredinom prosinca trebalo biti odobreno cjepivo Pfizera i BioNTecha čija je učinkovitost, kao i za cjepivo Moderne, 95 posto. Pandemija nam je oštetila i ovogodišnji proračun za koji smo ipak dobili 500 milijuna europskog novca iz programa SURE. BDP nam je ove godine pao za 8 posto, a iduće bi mogao rasti za 5 posto, hrabro je poručio premijer na predstavljanju proračuna za iduću godinu za saborskom govornicom.

“Cilj je zaštiti najosjetljivije skupine i potaknuti naše poduzetnike i naše gospodarstvo”, poručio je premijer.Proračun je kompleksan pa se potkrade propust, poručio je premijeru SDP-ovac Arsen Bauk.

“Tako na primjer u proračunskim prihodima nedostaje stavka od 18,1 milijun kuna – 3 i pol milijuna kuna na stavci kazne, a 14,6 milijuna kuna na stavci uplate nepripradajuće dobiti koju će HDZ trebati uplatiti po presudi za Fimi mediju.”

Osim koronavirusa i manjka novca, problem nam i dalje stvaraju granice. I dok je zastupik Miro Bulj upozoravao kako ilegalni migranti stanovništvo Gorskog kotara napadaju mačetom, a Hrvatska šuti, njemački Der Spiegel objavio je snimku migranata koji iz BiH pokušavaju ući u Hrvatsku, a koje hrvatska policija navodno zlostavlja. Odgovorio im je MUP kako o tome nemaju podatke i kako nezavisne udruge ‘‘ignoriraju sukobe između migranata u BiH‘‘.

Daleko od naših granica, američki predsjednik na odlasku Donald Trump odbija priznati poraz na izborima iako se tužbe pravnoga mu tipa, za osporavanje izbornih rezultata, redom odbacuju.

​Pandemija, gospodarstvo, migrantske i političke krize, sve se to čini malim u svemiru gdje se ovih dana lansirao tim astronauta i to prvi put raketom, privatne kompanije, a čije druge nego one Elona Muska, koji nije ni sanjao da će Vatreni su unatoč porazu protiv Portugala u posljednjem kolu Lige nacija ipak aterirati sigurno i ostati u elitnom razredu ovog natjecanja.

Podijeli