Objavljeni email-ovi s upozorenjima Amerikanaca, oporba traži ostavku Krstičevića

Objavljeni email-ovi s upozorenjima Amerikanaca, oporba traži ostavku Krstičevića

Podijeli

Poništena odluka o nabavi izraelskih borbenih zrakoplova i dalje je tema broj jedan, reakcije oporbe se ne stišavaju, traže ostavku ministra Krstičevića, a Vlada i dalje tvdi da nije odgovorna za nastale probleme. Portal Index u posjedu je dva e-maila u kojem Amerikanci vrlo detaljno upozoravaju na posao s Izraelom.

U prvome mailu američko veleposlanstvo vrlo precizno još u prosincu 2017.godine upozorava Hrvatsku na to da Izrael nema odobrenje SAD-a za prodaju. Drugi mail stigao je u siječnju 2018. godine, na adresu pomoćnika ministra obrane Petra Mihatova, a sadrži tzv. non-paper o kupnji borbenih aviona.Ministar Krstičević za Media servis reagirao je na mailove koje je objavio Index. Kaže da je u ovako složenom procesu izmijenjeno više od tisuću mailova i da je vođena iznimno zahtjevna korespondencija na nekoliko razina, održan je i niz konzultacija sa svim stranama. Ponovio je kako američka strana nije niti jednim službenim dokumentom zabranila prodaju zrakoplova. A evo što su komentirali ministri Kuščević i Bošnjaković.

“Pa dobro, jedno je mail, jedno je službena korespodencija, jedno je dokumentacija koju smo dobili od izraelske vlade. Temeljem nje se nastavio postupak, rekao je Kuščević.”Nije došlo do potpisivanja ugovora, niti do isplata. Žao nam je da je to propalo, ali nije naša krivnja”, rekao je Bošnjaković.Šef SDP-a Davor Bernardić još jednom je prozvao vladajuće. Ističe kako su o svemu bili informirani i predsjednica i premijer te ministar Krstičević, a jedini izlaz iz ove nastale situacije je ostavka Krstičevića, naglašava SDP-ov Franko Vidović.

“Nakon tog maila i tog dokaza sad je potpuno jasno da su i predsjednik Vlade gospodin Plenković i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i ministar Krstičević sve znali. Da su bili upozoreni na vrijeme, da su lagali da papir upozorenja ne postoji, a on postoji i da su na taj način direktno i svjesno pokušavali obmanjivati hrvatsku javnost”, rekao je Bernardić.

“Ukoliko premijer ne povuče potez onda će oporba biti prisiljena u skladu s poslovničkim mogućnostima Hrvatskog sabora donijeti svoje odluke i povlačiti svoje poteze. Vjerujem da će nam se u tome pridružiti cijela oporba ne samo SDP”, rekao je Vidović.

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić smatra kako nije smjelo doći do ove situacije.”Nemate pravo zapravo doći do situacije da ne znate ili ako znate, da zanemarite. To je traljavo, i to ne očekujete u najmanju ruku od ministra obrane, rekao je Ostojić.

Ministar Krstičević priopćenjem je odgovorio i na kritike oporbe:”Zanimljivo je da danas moju ostavku traže oni koji su Hrvatsku doveli u probleme. SDP je bio na vlasti od 2011. do 2015. Imali su dovoljno vremena da sustavno riješe pitanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ne samo da to pitanje nisu riješili, već su napravili remont zrakoplova u Ukrajini, to je loše učinjeno i potrošeni su novci hrvatskih poreznih obveznika. Avioni su trebali doći u letnom stanju, a nisu, već su došli u kamionima itd. Za razliku od njih ova Vlada se sustavno bavi pitanjem Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Svima njima poručujem da ću nastaviti jačati Hrvatsku vojsku i sigurnost svakog hrvatskog građanima, unatoč svima onima kojima jaka Hrvatska nije u interesu”.

Ni stranka GLAS nije ostala suzdržana na situaciju s nabavkom borbenih zrakoplova. Nada Turina Đurić rekla je da u stranci vide problem zašto se toliko inzistiralo upravo na nabavi tih aviona.

“Definitivno u toj cijeloj priči nešto ne štima i mislim da tu ima posla za istražne organe. Da ministar i premijer razmisle o svojoj odgovornosti i da prije svega ministar podnese ostavku, a onda da se raspravlja i o Vlade u cjelini i premijera Plenkovića”, rekla je Turina Đurić.

Stranka Živi zid smatra ako su oni kao oporba znali da SAD neće dati dozvolu, onda je znala i Vlada, evo što je rekao Branimir Bunjac.

“Mi tvrdimo od početka, prije nego su se mailovi pojavili da su ministar Krstičević, odnosno njegov nadređeni Andrej Plenković sve znali od prvog dana dogovoranja ovih poslova, rekao je Bunjac.

Podijeli