Nema jedinstva: Milanović danas sam na Mirogoju, Plenković i Jandroković dolaze sutra,...

Nema jedinstva: Milanović danas sam na Mirogoju, Plenković i Jandroković dolaze sutra, ali odvojeno

Podijeli

Dva dana uoči blagdana Svih svetih, predsjednik Republike, zagrebački gradonačelnik i pojedini saborski zastupnici posjetili su Mirogoj, položili vijence i upalili svijeće.

Svim građanima je apelirano da zbog epidemiološke situacije ne idu na groblja isključivo 1. studenog, nego i dane prije ili poslije blagdana. Iako je predsjednik Milanović pozvao premijera i Predsjednika Sabora da i ove godine uobičajeno dođu kao delegacija, to se nije dogodilo.

Predsjednik Republike Zoran Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj. Komentirao je činjenicu da se premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković nisu odazvali njegovom pozivu da to učine zajednički, kao što je bilo uobičajeno proteklih godina.

“Nitko se nije javio. Nažalost, nije trebalo ispasti ovako. Čekali smo do zadnjeg trenutka svjesni kako se radilo proteklih godina. Postoji dokumentacija, mailovi, tri institucije – Ured predsjednika, Vlada i Sabor su komunicirali. Tako je bilo zadnjih pet godina, sad odjednom nije, očito je to netko želio izbjeći. Sutra u 11 sati ovdje će biti gužva kao u starom Babilonu. Bit će puno ljudi.”

Dodao je da su i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj na groblje trebali ići danas.

“Ta zapovijest je stara dva dana. Ili su ministar i načelnik Glavnog stožera radili na svoju ruku ili tu netko opasno mulja.”

Propalu inicijativu predsjednika komentirao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić:

“Ja bih vam preporučio da pogledate srpsku seriju od 2007. do 2011. – Selo gori, a baba se češlja.”

Plenković i Jandroković na Mirogoj dolaze sutra, ali odvojeno. Plenković u pratnji ministra branitelja Tome Medveda i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek najavio je dolazak u 8 sati, dok će Jandroković sa svojom saborskom delegacijom to učiniti sat vremena kasnije. Kakav je odnos njezinog šefa s predsjednikom države, ministrica poljoprivrede Marija Vučković nije htjela komentirati.

“Ova Vlada ima jako puno posla. Predsjednik Vlade je vodi u jako teškim okolnostima, vidi se koliko je ozbiljan pristup i nemamo vremena za sve te komentare.”

Na Mirogoju je bilo i izaslanstvo Domovinskog pokreta predvođeno saborskim zastupnikom Stjepom Bartulicom. Odali su počast braniteljima, ratnom ministru obrane Gojku Šušku te prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Preuzimanje (Desni klik – odaberite “save link as” ili “save target as”…)
“Kao sastavni dio svakog naroda je jedan nepisani ugovor između živih i mrtvih. Danas nas duh zahvalnosti vodi da zahvalimo svima koji su obilježili našu povijest. Mnogi su se žrtvovali za hrvatsku slobodu, za san o hrvatskoj slobodi i samostalnoj državi.”

Ovogodišnji blagdan Svih svetih u znaku je epidemije koronavirusa pa je s Mirogoja apel građanima poslao Bandić:

“Poštujmo epidemiološke mjere, čuvajmo distancu, nosimo masku, ne idimo u autobuse preko mjere.”

Podijeli