MORH: Za današnji dan, Vlada nije zatražila Počasno-zaštitnu bojnu

MORH: Za današnji dan, Vlada nije zatražila Počasno-zaštitnu bojnu

Podijeli

“Odbacujemo netočne i neutemeljene tvrdnje da je na inicijativu Vlade RH planirano za danas sazivanje Počasno-zaštitne bojne kako bi Vlada obilježila blagdan Svih svetih. Za današnji dan, Vlada RH nije zatražila Počasno-zaštitnu bojnu u 11.00 sati” poručili su iz MORH-a.
Podsjetimo, predsjednik Republike Zoran Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj. Komentirao je činjenicu da se premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković nisu odazvali njegovom pozivu da to učine zajednički, kao što je bilo uobičajeno proteklih godina.
Dodao je da su i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj na groblje trebali ići danas.

“Ta zapovijed je stara dva dana. Ili su ministar i načelnik Glavnog stožera radili na svoju ruku ili tu netko opasno mulja” rekao je, među ostalim, Milanović.

Prenosimo priopćenje MORH-a u cijelosti.

“Obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušni dan planirani su od 29. listopada do 2. studenog 2020. godine. Temeljem Odluke o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana, svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata usklađuje se prema protokolima Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske i obavlja se na sljedećim mjestima: – u Spomen parku kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“ na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, – kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, – na grobnici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, – kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju gradskog groblja Mirogoj u Zagrebu. Temeljem Odluke ministra obrane i Zapovjedi načelnika Glavnog stožera OSRH, Ministarstvo obrane na takvim događajima pruža potporu.”

Podijeli