Mnoge zemlje poštravaju mjere, ali i produljuju potpore za pogođene sektore

Mnoge zemlje poštravaju mjere, ali i produljuju potpore za pogođene sektore

Podijeli

Diljem Europe i Sjeverne Amerike bolnice i jedinice intenzivne skrbi popunjavaju se ili su već pune, upozoravaju iz Svjetske zdravstvene organizacije. U svijetu je ukupno zaraženih više od 58 milijuna. Mnoge zemlje pooštravaju mjere. Najveći kanadski grad Toronto i veći dio njegova predgrađa od ponedjeljka su pod karantenom zbog širenja COVID-19. Karantena će trajati najmanje 28 dana.

“Građani se moraju pridržavati pravila i uputa Ministarstva zdravstva i to je jedini način da to prebrodimo. Znam da je svima teško, ali činimo sve što možemo da spriječimo širenje zaraze u druge regije. Za sada je to Toronto i Peel, gdje je stanje kritično” rekao je premijer Ontarija Doug Ford.
Kretanje stanovnika u Austriji ograničeno je do 6. prosinca, kada karantena završava, a počinje masovno testiranje na koronavirus. U Austriji se zbog zatvaranja produljuju mjere potpore za pogođene sektore. Među ostalim, smanjenje poreza na promet u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i kulturi produljit će se do 31. prosinca sljedeće godine.

“Gastronomija, hotelijerstvo, turističke agencije, tvrtke za razonodu i događanja i dalje su među glavnim žrtvama korona krize. S obzirom na tešku situaciju i drugi lockdown, važno je nastaviti podržavati ova područja” rekla je ministrica turizma Elisabeth Köstinger. Portugal izvanredno stanje produljuje još dva tjedna, gdje je najpogođeniji sjever zemlje. S druge strane Nijemci prosvjeduju ili bar namjeravaju. Bavarski sud potvrdio je zabranu skupa do 30.000 ljudi koji je za danas u Münchenu planirao pokret Querdenken (Oni koji razmišljaju drugačije) prosvjedujući protiv vladinih epidemioloških mjera. Susjedna Slovenija prešla je brojku od 1000 umrlih od početka pandemije.
U Bosni i Hercegovini je potvrđeno nešto više od 1.200 novih slučajeva zaraze koronavirusom što potvrđuje trend stagnacije širenja epidemije u toj zemlji, no broj umrlih i dalje je razmjerno veliki. Unatoč smanjenju brojki, zdravstvene vlasti u BiH oprezne su u procjenama. Dok druge istočnoeuropske države obaraju rekorde u broju oboljelih i umrlih, Poljska zbog izravnjavanja krivulje broja novozaraženih najavljuje djelomično otvaranje.

A zbog koronavirusa prvi put su se summit G-20 koji okuplja čelnike vodećih svjetskih gospodarstava održao videovoezom. Glavna tema na stolu je rješavanje gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa.

Podijeli