Mihalinec: Samo bolesni umovi mogu pomisliti da iza sindikata stoji politika

Mihalinec: Samo bolesni umovi mogu pomisliti da iza sindikata stoji politika

Podijeli

Prosvjetni radnici štrajkaju 30. dan, a osnovnim i srednjim školama danas su se pridružili i fakulteti. Premijer poziva sindikate na razgovor i tvrdi – ”ne ići u školu nije normalno”. Istovremeno, prosvjetari pripremaju veliki prosvjed u ponedjeljak na glavnom zagrebačkom trgu i poručuju – insinuacije da iza sindikata stoji politika mogu pomisliti samo bolesni umovi.
​Štrajk prosvjetara i dalje je gorući problem u zemlji. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak uoči sjednice Vlade izjavila je kako je bitno da učenici konačno krenu na nastavu.

”Mislim da moramo završiti štrajk, da moraju sindikati i učitelji sindikati zaposleni u školama razmotriti ponude koje će biti na stolu. Mislim da moramo doći do strategije suradnje koja će svima biti prihvatljiva i koja će ne samo završiti štrajk, nego pokazati učenicima da odrasli ljudi, ako razgovaraju na temelju argumenata i jasnih ciljeva, da se mogu i moraju dogovoriti”. A komentirala je i moguću smjenu:

”Važno je da procesi i reforme idu dalje, a za ljude je bitno da su razumni – oni koji dolaze i odlaze da se drže politike kontinuiteta.”Koeficijenti, zbog kojih su prosvjetari u štrajku, isključivo su u ingerenciji Vlade, naglasio je ministar financija Zdravko Marić.

”Unatoč toj činjenici, kada se napravi ta analiza i budu sagledani svi aspekti, i koeficijenata i dodataka i nekih drugih stvari, apsolutno smo spremni sjesti za stol.” Premijer Andrej Plenković uvodno je na sjednici Vlade poručio – nema ništa normalno u tome da se ne ide u školu.

”U školu se mora ići, zato škola i postoji. Ne može se to učiti doma, popodne, s roditeljima.”

”Zovu i nas roditelji, pitaju što ćemo, dokle ćemo ne ić u školu s našom djecom.” Zovu roditelji i ministra Marića.

”Gledam po vlastitoj djeci, da ovakav prekid odvraća njihovu pažnju i fokus.”A premijer ponavlja kako ovo nije Vlada koja nije išla u susret pravima radnika, povećanju plaća i mirovina.

”Možemo reći slobodno da smo malo odgovorni što su se u našem mandatu povećale plaće, kroz povećanje osnovice, kroz temeljni kolektivni ugovor za 11,49 posto.”

”Ja pozivam predstavnike sindikata na razgovore, mi moramo još malo tu odrazgovarati i pronaći rješenje. Ono što je sigurno, i što i ministrica zna, mi apsolutno dijelimo stav da ne ići u školu nije rješenje.” Sindikalist Branimir Mihalinec kaže da oni taj poziv nemaju, ali da će se na svaki poziv na sastanak odazvati.

”I odbijamo i svaku pomisao da su zahtjevi prosvjetara zahtjev za promjenu vlasti u RH. To samo bolesni umovi mogu pomislit, i sad smo ušli u izbornu kampanju, pa u petom mjesecu smo mogli riješit.”Ne zna koliko će ljudi biti na Trgu bana Jelačića u ponedjeljak, ali zna da dolazi 40-50 autobusa članova sindikata učitelja.

Podijeli