Hrvatska prvi put ima tri cure na Harvardu. To je ozbiljno impresivno....

Hrvatska prvi put ima tri cure na Harvardu. To je ozbiljno impresivno. A među njima i Iva Ružić iz Čakovca

Podijeli

Tri hrvatske srednjoškolke ove su godine primljene Harvard. Na dodiplomski studij američkog sveučilišta, za koje većina relevantnih istraživanja i top-lista kažu kako je najbolje na svijetu, od jeseni bi trebale ići Iva Ružić iz Čakovca i dvije zagrebačke maturantice, Nika Bešker i Petra Orešković. Petra je primljena još u prosincu, dok su Iva i Nika primljene u ožujku.

Iva Ružić, maturantica čakovačke gimnazije prva je Međimurka koja odlazi na Harvard, a ujedno je i jedina od tri primljene cure iz Hrvatske dobila punu stipendiju. Iva kaže da je zanimaju predmeti iz područja prirodnih znanosti, poput fizike ili tehničkih predmeta, a kao sporedni predmet voljela bi slušati film.

Prvakinja u tenisu i genijalka za matematiku

“Imala sam prilike baviti se kroz srednju školu od društvenih znanosti, prirodnih, do organizacije same dobrote preko Vijeća učenika što mi je jedno od najvrijednih iskustava koje sam stekla i na fakultetu su to prepoznali”, rekla je Iva Ružić za međimurski portal.

Nika Bešker iz Zagreba učenica je Sportske gimnazije, a ozbiljno se bavi tenisom. Prije tri mjeseca postala je, u paru s Teom Jezidžić, juniorska prvakinja Hrvatske.

Treća djevojka koja će na jesen svoj zagrebački dom zamijeniti Cambridgeom, Petra Orešković, maturantica je Privatna klasične gimnazije u Zagrebu, a iskazala se kao vrsna matematičarka koja je niz godina pohađala matematička natjecanja.

Procedura upisa i 6 posto primljenih

Procedura upisa na američka sveučilišta poput Harvarda nije jednostavna: kandidati moraju položiti američku maturu, takozvani SAT, koji je zapravo test vještina i logike, a ne znanja, pa je za njega nemoguće gradivo naučiti napamet. Kandidati također moraju napisati određen broj eseja i dobiti preporuke profesora, a važno je da imaju izražene izvanškolske aktivnosti.

Prosjek ocjena u srednjoj školi važan je, ali nije presudan: sveučilišta gledaju cjelinu prijave, od eseja do logičkih vještina. Kandidati također moraju obaviti intervju s predstavnikom fakulteta, a nakon svega toga sveučilišta poput Harvarda primaju samo 6 posto svih prijavljenih kandidata.

telegram.hr

Podijeli