GLAS predlaže zakonsku regulativu oko korištenja električnih romobila

GLAS predlaže zakonsku regulativu oko korištenja električnih romobila

Podijeli

Električni romobili sve su češći prizor na prometnicama, ali njihovo korištenje nije adekvatno zakonski regulirano, a oni sami nisu bezopasni u prometu.

GLAS-ov prijedlog regulacije korištenja električnih romobila u prometu u saboru su predstavile zastupnice Anka Mrak-Taritaš i Nada Turina-Đurić. U ovom trenutku vozači električnih romobila u istoj su kategoriji kao i pješaci, što je više nego očigledno pogrešno, a GLAS želi zakonsku regulativu koja bi ih stavila u sličan položaj kao bicikliste. Upozoravaju da je sunčano i suho vrijeme pred vratima te da treba djelovati brzo. Zakon je u proceduri, a spremni smo prihvatiti neke Vladine primjedbe, rekla je Mrak Taritaš te dodala.

“On će bit na raspravi u kasnim večernjim satima. I bit će uobičajen zaključak bez obrazloženja, ali svjesni toga da je to problem i da Vlada to ne prihvaća. Naša poruka je Vlada – napravite izmjene zakona što prije, nemojte da se nekome nešto dogodi.”

Pozivaju Vladu da sama predloži Zakon ako im njihov prijedlog nije prihvatljiv. Neka se prihvate posla, rekla je Turina Đurić.

“Nismo ovaj zakon izvukli iz malog prsta, nego smo se konzultirali sa strukom i sa zainteresiranima, onima koji koriste romobile. I oni inzistiraju da se donese zakon.”

Podijeli