Divjak za MS: Ako ne osvojim drugi mandat, neću iskoristiti 6+6

Divjak za MS: Ako ne osvojim drugi mandat, neću iskoristiti 6+6

Podijeli

Za oko 32 tisuće učenika ispitom iz hrvatskog jezika na A razini počela je državna matura. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u razgovoru za Media servis otkrila je kako sve funkcionira, posebno kada uzmemo u obzir posebne uvjete zbog koronavirusa.
“Ja mislim kad ne dobijem povratnu informaciju da je to dobar znak. To znači da je sve krenulo kako treba. Ovaj tjedan krećemo s obaveznim predmetima. Bila je jedna izazovna i zahtjevna školska godina i to je bio razlog zašto je Ministarstvo odlučilo da se izbaci sadržaj iz drugog polugodišta za dva obavezna predmeta – hrvatski jezik i matematiku. Želim svima da budu smireni, fokusirani na državnu maturu i sve će biti dobro”, rekla je Divjak.

Krajem mjeseca svim učenicima završava školska godina, bez ustručavanja možemo reći jedna od najizazovnijih ako uzmemo u obzir poduži štrajk nastavnika, nakon toga i epidemiju zbog čega je dio nastave odrađen online. Na pitanje je li zadovoljna s tim kako je odradila posao u svim kriznim situacijama, odgovorila je:

“Što se tiče cijelog mandata, znate da sam od početka jasno komunicirala četiri reformska procesa, kurikularnu reformu, reformu strukovnog obrazovanja, poticanje izvrsnosti u znanosti, povećano ulaganje u znanost i da visoko obrazovanje treba biti relevantnije nego što je sada. Mislim da smo sva ta četiri procesa pratili cijelo vrijeme, s rezultatima u prva tri. Stvarno sam zadovoljna”.

U travnju je u školama bilo čak 950 učitelja i nastavnika manje nego u siječnju ove godine. Je li to zbog negativnog utjecaja koronavirusa, online nastave ili je nešto drugo posrijedi? Divjak sve to povezuje s nekoliko tisuća bolovanja manje, nego prošle godine u to vrijeme pa da nije bilo potrebe za zapošljavanjima.

“Nije bilo potrebe. Između 4.000 i5 .000 bolovanja je bilo manje u travnju 2020. nego prošle godine. Kad se radi od kuće, kada je čovjek bolestan lakše je organizirati posao jer se ne treba ići u školu pa je bilo bitno manje bolovanja”.

DORH ispituje ulogu pomoćnika ministrice Stipe Mamića oko potpisivanja Odluke o isplati gotovo 12 milijuna kuna Studentskom centru u Zagrebu, na dan kada je smijenjen njen prethodnik Pavo Barišić 8. lipnja 2017. Postoji sumnja za neprimjereno trošenje proračunskog novca. Sve je provedeno iznimno brzo i pod sumnjivim okolnostima. Na pitanje je li s tim ranije bila upoznata i je li razgovarala s Mamićem, Divjak je odgovorila:

“To je vjerojatno legalno, ali to se tako ne radi. Kad sam došla, zatražila sam proračunski nadzor nad trošenjem sredstava u SC-u i Ministarstvo financija je proračunski nadzor provelo i pokazalo se da su sredstva utrošena namjenski. U tom smislu nemam saznanja da bi DORH baš provodio istragu o pomoćniku Mamiću. On je bio pomoćnik i u vrijeme ministra Barišića i Šustara i ja s njim korektno surađujem ove tri godine. Nemam nekih novih saznanja”.

Divjak je u III izbornoj jedinici na listi HNS-a na 14. mjestu. Kaže da na taj način daje podršku stranici koja je omogućila, kako kaže, nestranačkim ljudima da uvedu promjene u obrazovanje i znanost. Posla ima još dosta, a kao najvažnije je izdvojila drugo poluvrijeme kurikularne reforme i uvođenje reda u visoko obrazovanje te da se znanost preko inovacija prelijeva u inovativno gospodarstvo. Dakle, želi sudjelovati u tom drugom poluvremenu.

“Da, tako je. Ja sam tu da ljudi imaju mogućnost izbora, da birači mogu prepoznati što je do sada napravljeno i kako će biti dalje. Bez obzira na razvoj situacije, imam uspješnu karijeru sveučilišne profesorice pa ja sigurno neću nakon ovog mandata uzeti 6+6”.

Podijeli