Ćorić za širenje energetskog potencijala i otkup INA-e

Ćorić za širenje energetskog potencijala i otkup INA-e

Podijeli

Cilj ove Vlade je uspješna INA, rekao je danas pred novinarima ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, otvoreno se založivši za otkup mađarskog dijela vlasništva. Za odluku o gašenju rafinerije u Sisku kaže da nema alternativu, jednako kao i za LNG terminal na Krku. Potiče novu eksploataciju nafte i plina, ali za odlaganje nuklearnog otpada s BiH, kao i bušenje Jadrana ostaje zakopčan.

Uspješna i efikasna INA nema alternativu, rekao je novinarima Ćorić. “Objava premijera Plenkovića uoči Božića 2016. godine o našoj želji da otkupimo dionice INA-e od mađarskog MOL-a nešto je od čega Vlada nije odustala. Takva poslovna odluka iz moje perspektive nema alternativu, neovisno o tome je li Republika Hrvatska vlasnica 44,8 ili 100 posto dionica INA-e.”

Projekt LNG terminala na Krku sigurno ide dalje, kaže Ćorić, i dodaje kako se, unatoč željama Mađara da sudjeluju u vlasništvu, takvo nešto neće dogoditi.”S obzirom na to da se rafinerije ne iskorištavaju u potpunosti, odluka o gašenju rafinerije u Sisku nema alternative. Ako Vlada gospodina Plenkovića bude vodila energetsku i ukupnu ekonomsku politiku Republike Hrvatske, bez alternative LNG terminal na otoku Krku bit će dominantno hrvatsko vlasništvo.”

Ćorić je naglasio važnost zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. S obzirom na to da Hrvatska samo dio svojih potreba namiruje od vlastite proizvodnje, osim panonskog područja, gdje su lani raspisani natječaji, trenutno se razmatra i istraživanje i eksploatacija na području Dinarida. O bušenju Jadrana u potrazi za naftom i plinom ministar zaštite okoliša podsjeća da Crnogorci već istražuju.”Moja je pozicija tu vrlo jasna, nisam ni za ni protiv. Dakle, vrlo sam neutralan po tom pitanju.”

Jednako je tako neutralan i kad se spominje goruće slovensko-hrvatsko pitanje odlaganja nuklearnog otpada iz elektrane Krško. Ovaj put bi moglo postati i trilateralno pitanje, jer bi se odlagalo uz granicu s BiH. Uskoro će se sastati međudržavno povjerenstvo za ovo pitanje između Slovenije i Hrvatske, odgovara Ćorić.

“Jedna od tema naših razgovora, svaki put kad se sretnemo je i zbrinjavanje nuklearnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško pa ću odgovore na tu temu ostaviti za to međudržavno povjerenstvo.”

 

Podijeli