Čestice plastike padaju s neba zajedno sa snijegom

Čestice plastike padaju s neba zajedno sa snijegom

Podijeli

Čak i na Arktiku mikroskopske čestice plastike padaju s neba zajedno sa snijegom, otkrila je studija.

Znanstvenici su rekli da ih je šokirala količina čestica plastike koju su otkrili: više od 10.000 po litri na Arktiku, prenosi BBC.

To znači da čak i tamo ljudi udišu mirkoplastiku iz zraka, a njihov utjecaj na zdravlje još nije jasan, piše N1.

Ta se regija smatra jednom od posljednjih svjetskih netaknutih okoliša i nije jasno kako je do nje došlo zagađenje plastikom.

Znanstvenici vjeruju da su vjetrovi otpuhali mikroplastiku na veliku udaljenost, ali je njezina velika količina na Arktiku i dalje zagonetka.

Njemačko-švicarski tim znanstvenika objavio je svoj rad u časopisu Science Advances.

Znanstvenici su u snijegu također otkrili gumene čestice i vlakna.

Oni su prikupili uzorke snijega sa Svalbardskog otočja koji su poslani u laboratorij njemačkog Instituta Alfred Wegener u Bremerhavenu. Otkriveno je puno više kontaminiranih čestica od očekivanog. Mnoge su bile tako sitne da je bilo teško utvrditi otkuda su došle.

Izgleda da se većina sastoji od prirodnih materijala kao što su biljna celuloza i životinjsko krzno.

Međutim, također je bilo čestica plastike zajedno s česticama guma, laka, boje i moguće sintetičkih vlakana.

Znanstvenica koja je vodila studiju, dr. Melanie Bergmann, rekla je za BBC News: “Očekivali smo da ćemo pronaći kontaminaciju, ali otkriti toliko puno mikroplastike bio je pravi šok.”

Mikroplastikom smatraju se čestice plastike manje od 5 mm.

Govoreći o mogućem utjecaju na ljude, Bergmann je rekla da se zasad ne zna šteti li plastika zdravlju, ali da treba voditi puno bolju brigu o načinu tretiranja okoliša.

Znanstvenici su također analizirali snijeg s lokacija u Njemačkoj i Švicarskoj. Uzorci uzeti s nekih područja u Njemačkoj pokazali su veće koncentracije nego na Arktiku.

Podijeli