Božić obilježen misama diljem Hrvatske, u božićnoj poruci Papa pozvao na jedinstvo

Božić obilježen misama diljem Hrvatske, u božićnoj poruci Papa pozvao na jedinstvo

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Božić je, kršćanski blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista. No, ove godine proslava Božića protječe u znaku pandemije koronavirusa i ograničenjima uvedenima za borbu protiv nje. Tako su se s obzirom na mjere, vjernici okupljali u ograničenom broju u crkvama, a unatoč svemu božićne poruke s naglaskom na zdravlje i ljubav poslane su odasvud.

Svečane božićne mise, uz epidemiološke mjere, održane su u crkvama diljem zemlje. Misu u zagrebačkoj katedrali predvodio je kardinal Josip Bozanić, koji je vjernicima čestitao, kako je rakao, blagdan Božje blizine. U propovjedi je poručio da je kršćanski život razumljiv samo kada je u njemu nešto neobjašnjivo, Bog je vjerojatan samo ako je u njemu nešto nevjerojatno:

“Ponizni mu vjeruju, radosni što je Bog tako slobodan i velik, da rado uzima ono što čovjek ne bi izabrao. Najveće Božje iznenađenje očituje se u tome da ljubi poniznost.”

Podsjetio je da svakodnevne vijesti, posebice u vrijeme pandemije, lako uzrokuju dvojbe, nesigurnosti, potištenost i pitanja, zbog čega lakše odustajemo, a budućnost nam postaje maglovitija:

“Čini se da se širi duh bespomoćnosti, uz pojavljivanje raznih samozvanih proroka nesreće, prijetnje i straha, ali Krist je došao, Bog je u svome sinu spasio svijet. I to je temelj naše sigurnosti.”

Tradicionalni božićni Urbi et orbi, odnosno obraćanje gradu i svijetu, održao je Papa Franjo. Virtualno iz palače, a ne kao dosad, pred tisućama vjernika ispred bazilike Svetog Petra. Čestitao je Božić uz poruku: rođen je Isus. Rođenje je izvor nade, on je došao na svijet da bi nam pokazao lice Boga, kako bi se po njemu svi mogli zvati braćom, bez obzira na razlike, rekao je Papa:

“Bratstvo nam je potrebno više nego ikad, a Bog nam ga nudi dajući svog sina Isusa. Ne bratstvo sačinjeno od lijepih riječi, apstraktnih ideala, nejasnih osjećaja. Bratstvo utemeljeno na stvarnoj ljubavi, sposobno za susret s drugim, koji je drugačiji od mene.”

Dotakao se i pandemije koronavirusa. Istaknuo je da se zidovi nacionalizama ne mogu graditi da se zaustavi širenje zaraze. Rekao je i da ne možemo dopustiti da nas virus učini indiferentnima prema drugima. U svakoj osobi, kaže, vidi lice Božje, koje traže pomoć. Uputio je i poruku:

“Draga braćo i sestre, dijete nam se rodilo, došao nas je spasiti, on nam nagovješta da bol i zlo nemaju posljednju riječ”

Svim građanima Božić je čestitao i premijer Andrej Plenković. Iako ga obilježavamo u posebnim okolnostima, pokušavamo biti s najmilijima, rekao je premijer:

“S nadom da ćemo u tjednima i mjesecima koji dolaze, i uz cjepivo koje je od prekosutra u Hrvatskoj, uspjeti premostiti sve probleme koje smo imali u 2020. godini. Svima želim sve najbolje za Božić.”

A evo što je poručio predsjednik Sabora Gordan Jandroković:

“Trebamo svi zajedno u sebi osnažiti vjeru, i ljubav prema bližnjem i nadu. Treba danas misliti o onima kojima je najteže, to su bolesnici, članovi njihovih obitelji, to su stari ljudi koji su danas sami i do kojih članovi njihovih obitelji ne mogu doći. S njima treba biti u mislima i iskazati kršćansku solidarnost.”

Podijeli