Župan Posavec u Cannesu je preuzeo nagradu Financial Times-a

Župan Posavec u Cannesu je preuzeo nagradu Financial Times-a

Podijeli

Međimurje, kraj snažnog i razvijenog domaćeg gospodarstva, već desetljećima privlači kvalitetne strane ulagače, a to je potvrdio i prestižni FDI magazin uvrstivši Međimursku županiju u TOP 10 malih regija Europe za strategiju privlačenja stranih investicija

Ovo priznanje s kojim se tek rijetke regije mogu pohvaliti, Međimurje ističe kao atraktivnu poslovnu destinaciju koja u Hrvatsku donosi europske vrijednosti i načine poslovanja, nudi obrazovanje i motivirane ljudske potencijale te inovativnost, poslovnost i odgovornost. U Cannesu u Francuskoj održana je svečanost na kojoj su dodijeljene nagrade dobitnicima, a u ime Međimurske županije istu je primio župan Matija Posavec. Spomenimo kako je Županiji ovo druga nagrada Financial Times-a, nakon što je za 2010./2011. prema strategiji promicanja izravnih stranih ulaganja rangirana kao 3. u kategoriji malih europskih regija, a valja spomenuti kako je i nositelj nagrade za poduzetništvo „Stvaratelji za stoljeća“ dobivene 2016. godine među 174 kandidata.

Župan Matija Posavec rekao je da je ova nova nagrada samo dokaz sustavnog i kvalitetnog rada, ali i da na sjeveru zemlje polako dolazi do promjeni svijesti. To dokazuje i nedavno „odbijanje“ investitora za ulaganjem u Prelogu, koji nisu prihvatili uvjet prosjeka plaće. Naglasio je da su se i Gradu Prelogu i Županiji javili potencijalni investitori koji su željeli ulagati, međutim to su bile gospodarske branše na koje nisu htjeli pristati, upravo zato jer Međimurje danas nema problema sa stopom nezaposlenosti, gospodarskim brojkama, s izvozom i uvozom, konkurentnošću radne snage. Ali ono s čime još uvijek ima problema je gotovo 18% niži prosjek plaće od prosjeka RH. Dodao je kako je želja da se to promijeni i pritom zaštiti dostojanstvo čovjeka i radnika. Zaključio je kako je Međimurje danas regija u kojoj se više ne primaju bilo kakvi investitori, već ima mogućnosti birati i odabrati koga želi i pritom definirati uvjete.

Ovo priznanje Financial Times-a s kojim se tek rijetke regije mogu pohvaliti, osobno je županu Međimurske županije Matiji Posavcu uručila glavna urednica Financial Timesa Courtney Fingar na velikoj svečanosti priređenoj u francuskom Cannesu.

Župan Posavec susreo se i s Vitalijem Kličkom, gradonačelnikom Grada Kijeva s kojim su u dogovorima o zajedničkoj suradnji u spajanju regija, kako Međimurje već niz godina njeguje dobre poslovne i gospodarske odnose s tamošnjom regijom, Rivne Oblasti. Dakako, kako je vodio razgovor s jednim od najboljih sportaša u povijesti, župan je iskoristio priliku dotaknuti se teme hrvatskog i međimurskog sporta o kojem Kličko zna itekako mnogo.

Podijeli