Žrtve je birao nasumce: Napad nožem u Finskoj izvršio je 18-godišnji Marokanac,...

Žrtve je birao nasumce: Napad nožem u Finskoj izvršio je 18-godišnji Marokanac, uhićeno još pet ljudi

Podijeli

Finska policija je tijekom noći uhitila pet osoba u pretresu stana u Turkuu zbog napada nožem u kojemu su u petak dvije osobe ubijene. Vlasti napad istražuju kao teroristički

Policija je odmah u petak uhitila glavnog osumnjičenika naoružanog nožem. Prilikom uhićenja na trgu u središtu Turkua, lučkog grada na jugozapadu Finske, ustrijelili su ga u nogu i sad je u bolnici, javlja Reuters.

Policija je izvijestila kako je uhićeni 20-godišnji Marokanac. Još ga nisu ispitali i nisu poznati motivi napada.

Napadač je ubio dvije osobe. Prve informacije su govorile o šestero ranjenih, ali je taj broj poslije promijenjen na osmero, među kojima je troje primljeno u bolnicu, gdje su na intenzivnoj skrbi.

“Sada imamo šestero osumnjičenika u pritvoru, glavnog osumnjičenika i još petero”, rekao je za AFP Markus Laine iz Državnog ureda za istragu.

“Istražujemo ulogu drugih pet osoba, ali još nismo sigurni jesu li povezane s napadom. Ispitat ćemo ih, pa ćemo poslije moći reći više. No bili su u vezi s glavnim osumnjičenikom”, dodao je Laine, javlja Hina.

Finska glasila pišu da je napadač birao žrtve nasumce, što istražitelji nisu potvrdili. Čini se da je djelovao sam, ali vlasti traže  “moguće pomagače”.

Policija je u petak uhitila napadača nekoliko minuta nakon napada koji se dogodio u samom središtu Turkua oko 15.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Priopćili su kako su nakon napada povećali broj policajaca na ulicama.

Finske sigurnosne službe (Supo) u lipnju su za jedan stupanj povisile procjenu rizika od terorističkog napada, objavivši da su zabilježile aktivnost skupine Islamske države koja bi mogla biti uperena protiv Finske. Opasnost koja je sve dotad bila ocijenjena “slabom” sada je “povišena”, što je druga razina na četverostupanjskoj ljestvici, piše Hina.

http://100posto.hr

Podijeli