Zoran Milanović potvrdio kandidaturu za predsjednika države

Zoran Milanović potvrdio kandidaturu za predsjednika države

Podijeli

Bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović službeno je objavio da ide u utrku za Pantovčak. Nakon sjednice Predsjedništva SDP-a, na kojoj je dobio potporu, obratio se javnosti.Istaknuo je da se odluka o kandidaturi kuhala mjesecima. ”Bez želje koja u tebi ne tinja, ne ideš u ovakve stvari. Želja postoji i želim biti predsjednik”, rekao je Milanović i dodao da je stanje u Hrvatskoj popravljivo te da on ima simboličku snagu, veliko političko i osobno iskustvo.

”Imam potrebu pokazati još jednom da taj posao ima sadržaj, smisao, ljubav, da služiš svojoj zemlji, ali to će vjerojatno reći svi kandidati. Kandidatima će trebati vjerovati prema onome što su radili, što je iza njih kako biste zaključili kako će se u budućnosti ponašati”, istaknuo je.

Naglasio je da prvi put u svom političkom životu ide u utrku kao netko tko nije anketni medijski favorit, što je, tvrdi, 2007. za njega bio veliki pritisak i teret. Sve osim poraza se tada smatralo kao fijasko, ističe.

”U ovu životnu priču i avanturu ulazim rasterećeniji nego ikada jer sam svjestan da sve ovisi o meni i koliko će mi ljudi vjerovati, s pravom mjeriti i kritizirati”, izjavio je Milanović.

Najavio je da će se boriti, ali da neće odustati, a budući da mu je slogan – Predsjednik s karakterom, na pitanje kakav mu je karakter kratko je rekao: ‘sami procijenite, sudite mi’.

Iako se na njega gleda kao na kandidata ljevice, jasno je dao do znanja da gleda širu sliku.

O potencijalnim protukandidatima nije htio govoriti, kao ni ocijeniti mandat aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. No neizravno joj je uputio kritiku time što je rekao da s njim kao predsjednikom Hrvatska ne bi imala samo mišljenje, nego i stav i da bi nas puno više cijenili u EU.

Dodao je i da nije promijenio ranije mišljenje o tome kako bi se trebao birati predsjednik, ali dok ne prijeđemo na drugi oblik i dok smo republika mora se kandidirati na ovakav način.

Podijeli