I životinjama je hladno, pomozite im preživjeti zimu

I životinjama je hladno, pomozite im preživjeti zimu

Podijeli

O izvanrednom stanju niskih temperatura, apeliranje na sklanjanje psa u podrume, hodnike, micanje s lanca i mijenjanje zaleđene vode u posudama u narednim danima. Ove temperature su pogubne za kratkodlake pse na lancima i male pasmine koje borave vani. Ove hladnoće će biti pogubne za neke životinjice. Također podsjećamo na obavezu sklanjanja životinja od surovih uvjeta, obavezna kućica i zaklon.

Dok si čovjek pri ekstremno niskim temperaturama uvelike može pomoći slojevima tople odjeće, životinje su u zimskim uvjetima prepuštene ljudskoj milosti ili nemilosti. Kućnim ljubimcima pritom je mnogo lakše jer imaju vlasnike koji o njima brinu. Vidimo da ovih dana vlasnici samo nakratko izvode pse, često ih oblače u kaputiće što je jako dobro, a vidim često i da im oblače cipelice. To je vrlo korisno jer na tlu ima dosta soli, ima i antifriza, pa kada životinje poslije ližu šape često dolazi do kojekakvih trovanja.

Dok kućni psi i mačke unatoč ovim teškoćama uživaju u luksuzu toplog doma, psi koji život provode na dvorištima, kao i lutalice, ovih dana vape za našom pomoći. Ima dosta pasa na lancu po dvorištima, pogotovo u okolici Karlovca, a najveći je problem kod kratkodlakih pasa. Tim vlasnicima savjetuje se da pseće kućice izoliraju stiroporom i da postave u njih što više dekica kako bi psima ipak bilo malo toplije.

Kao i ljudi, životinje zimi za održavanje tjelesne topline troše više energije. Najvažniji način na koji životinjama na ulici možete olakšati da prežive zimu zato je osigurati im hranu.  Pridružite se i vi ovim dobrim djelima, jer i najmanja će pomoć biti itekako dobrodošla.

 

 

Podijeli