Zimska oprema možda će vam trebati i prije nego što to očekujete

Zimska oprema možda će vam trebati i prije nego što to očekujete

Podijeli

Meteorolozi već najavljuju naglu promjenu vremena, pad temperature, kišu i snijeg, jak vjetar. To donosi i promjene u vožnji. Od 1. studenog obvezna je vožnja s upaljenim dnevnim svjetlima, a od 15. i zimska oprema na zimskim dionicama. S obzirom na prognozu u nekim dijelovima Hrvatske, zimska bi oprema mogla biti obvezna i prije tog datuma.


Počele su gužve u vulkanizerskim radionicama. Bliži se zakonski rok, 15. studenog, kada će zimska oprema biti obvezna na 840 kilometara autocesta i 1520 kilometara cesta koje prolaze takozvanim zimskim dionicama.

U Gorskome kotaru stanovnici, ali i cestari, spremno dočekuju prvi ovosezonski hladni val. ”Mi smo sada u prvom stupnju pripravnosti. Kad temperature počnu oscilirati oko nule, odnosno kad budu uvjeti za nekakvo leđenje kolnika, prelazimo u drugi stupanj i onda počinje posipanje i ostale radnje koje su potrebne za zimsku službu”, kaže Valentin Crljenko, voditelj TJ Delnice HAC-ONC.

Na blagdan Svih svetih stupa na snagu obveza vožnje s upaljenim dnevnim svjetlima na vozilima danju i noću. Polovicom studenoga i zimska oprema postaje obvezna. Prema sadašnjim prognostičkim kartama, zimska bi oprema ove godine zbog vremenskih uvjeta mogla postati obvezna i ranije, piše Dnevnik.hr.

Podijeli