Žene žele sve veće grudi zbog čega zanemaruju svoje zdravlje

Žene žele sve veće grudi zbog čega zanemaruju svoje zdravlje

Podijeli

Istraživanje provedeno u 40 zemalja pokazalo je uznemirujuću promjenu u trendovima – žene diljem svijeta žele sve veće grudi zbog čega manju pozornost posvećuju njihovom zdravlju.

Istraživanje provedeno na više od 18.000 žena pokazalo je da je većina njih nezadovoljna svojim grudima. Gotovo polovica ispitanica izjavila je da želi veće grudi, 23 posto željelo bi manje, a samo 29 posto voli ih onakvima kakve jesu. To možda i ne bi bio toliki problem da zbog tog nezadovoljstva ne zanemaruju njihovo zdravlje, piše 24sata.

Viren Swami, profesor Socijalne Psihologije na sveučilštu Angelia Ruskin u Velikoj Britaniji surađivao je s istraživačima dijelom svijeta kako bi saznala što žene u 40 različitih zemalja misle o svojim grudima.

Prosječna dob ispitanica bila je 34 godine. Ženama su pokazali slike grudi različitih veličina među kojima su trebali odabrati one najsličnije vlastitima te reći kakve bi željele imati.

Također su odgovarale na pitanja o (ne)zadovoljstvu tjelesnom težinom i cjelokupnim tjelesnim izgledom te o tome koliko medijskih sadržaja konzumiraju.

Najnezadovoljnije poprsjem su Britanke

U Pakistanu, gdje žene imaju najveće grudi, 49 posto njih izjavilo je da žele manje. Najnezadovoljnije svojim poprsjem bile su Britanke. Idealna veličina grudi također ovisi o kulturi.

Prijašnja istraživanja pokazala se u Južnoj Americi ženama kao idealne nameću velike grudi, dok se u Istočnoj i Jugoistočnoj Aziji (gdje žene prirodno imaju manje grudi) bujno poprsje ne smatra ključnom oznakom ženstvenosti.

No, u ovoj su studiji istraživači otkrili sa žene diljem svijeta uglavnom priželjkuju istu stvar – grudi veće od onih koje im je priroda dala.

Čini se da su se globalni trendovi promijenili, zbog čega sužene postale nezadovoljnije. Sve više njih podvrgava se estetskim operacijama povećanja grudi – samo u SAD-u, tijekom 2018. na operaciju je otišlo 313,735 žena, što označava porast od 48 posto u odnosu na 2000. godinu.

Jedan od krivaca za to su i društvene mreže poput Instagrama zbog kojih žene svoje stvarne grudi uspoređuju sa onim digitalno ili kirurški dotjeranima.

“Žene koje su nezadovoljne svojim grudima poklanjaju im manje pozornosti, manje su svjesne toga kako se one mijenjaju tijekom godina te stoga na vrijeme ne uočavaju moguće znakove bolesti”, napomenuo je Viren Swami. Kao prvi korak prema zdravlju, stručnjaci preporučuju provođenje manje vremena na društvenim mrežama.

Podijeli