Završena energetska obnova zgrada u Općini Nedelišće, investicije vrijedne preko 3 milijuna...

Završena energetska obnova zgrada u Općini Nedelišće, investicije vrijedne preko 3 milijuna kuna

Podijeli

Više od 2 milijuna kuna nepovratnih sredstava stiglo je iz EU fondova. Obnovljena je zgrade općinske uprave u Nedelišću te sportski domovi u Macincu i Slakovcu. U Nedelišću  je održana Završna konferencija projekta Energetske obnove zgrada u Općini Nedelišće. Njime je bila obuhvaćena obnova zgrade općinske uprave u Nedelišću te sportski domovi u Macincu i Slakovcu.

Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania  napomenuo je da je vrijednost investicije  nešto veća od 3 milijuna kuna, od toga je preko 2 milijuna kuna nepovratnih sredstava. Dio radova bio je neprihvatljiv po programu energetske učinkovitosti, ali s obzirom da su bili neophodni trebalo ih je odraditi. U općini su  više nego zadovoljni sa sredstvima koja su dobili ako kojima su spomenute objekte doveli u stanje kao da su novi i velike uštede energije. S obzirom da će energetska obnova smanjiti troškove, Dania je najavio u što će se ulagati ušteđeni novac, treba obnoviti veliki broj prometnica, pješačke staze, urediti  Trg Republike.

U planu je  i veliki projekt vrijedan oko 9 milijuna kuna, pa je ovo šansa da i njega pokrenemo. U gospodarskoj zoni Goričica nakon godina čekanja uskoro kreće izgradnja prvih hala, za mjesec dana gradit će se jedna, a početkom sljedeće godine još dvije, uz očekivani zavšetak radova početkom lipnja iduće godine, što će otvoriti mogućnost novog zapošljavanja, istakao je Dania.

Veliko zadovoljstvo odrađenim poslom iskazao je i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i osvrnuo se na ostvarene rezultate, odnosno ugovorenih 94 posto raspoloživih sredstava uz mogućnost novih ugovora jer je ostalo još otprilike 200 milijuna kuna. Taj iznos će biti premalen za sljedeće natječaje, pa će se koristiti sredstva drugih ministarstava koja nisu ugovorila sve što im je na raspolaganju.

Ministarstvo graditeljstva će  do kraja godine objaviti natječaj za stambene zgrade vrijedan oko 200 milijuna kuna, dok bi na proljeće nastavili energetsku obnovu javnih zgrada za što ćemo utrošiti između 300 i 500 milijuna kuna. Zbog toga Štromar još jednom pozivam sve čelnike lokalne samouprave da pripreme projekte, jer ćemo na raspolaganju imati dovoljno sredstava.

Realizaciju ovog projekta pohvalila je i međimurska saborska zastupnica Bernarda Topolko, koja je poručila ministru kako u našem kraju ima još mnogo projekata za čiju realizaciju očekuje podršku sljedeće godine.

Podijeli