U Zagrebu održano još jedno tradicionalno “Međimursko prošćenje”

U Zagrebu održano još jedno tradicionalno “Međimursko prošćenje”

Podijeli

Već 23.puta za redom, u organizaciji Zavičajnog društva Međimurje, u Zagrebu je organizirano tradicionalno „Međimursko prošćenje“. Program je započeo svetom misom u zagrebačkoj prvostolnici koju je predvodio pater Tonči Trstenjak u koncelebraciji brojnih svećenika iz Međimurja i Zagreba

Misu je pjevao Zbor liječnika i Hrvatski katedralni zbor, a na samom kraju neslužbenu međimursku himnu otpjevao je Mirko Švenda Žiga. Povorka predvođena Zrinskom gardom uputila se od katedrale preko Trga bana Jelačića do parka Zrinjevac gdje je održan kulturno umjetnički program. Predsjednik Zavičajnog društva Damir Smrtić u svom je govoru istaknuo kako je promjena lokacije s Opatovine na Zrinjevac jedan od načina za većom popularizacijom Međimurskog prošćenja.

Izaslanica gradonačelnika grada Zagreba, Ana Stojić Deban, rekla je kako prema službenim podacima u Zagrebu živi preko 40.000 Međimuraca koji ostavljaju veliki trag na društveni, kulturni i gospodarski život glavnog grada Hrvatske. Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako se danas svaki stanovnik Međimurja može ponositi svojim zavičajem te identitetom. U kulturno umjetničkom programu nastupili su članovi KUD-a Donji Kraljevec, Martin Srpak, Zrinska garda i Mirko Švenda Žiga, a brojni su posjetitelji mogli kušati autohtonu međimursku gibanicu, proizvode od bučinog ulja, meso z tiblice, sir turoš, međimurska vina, vino od aronije, međimurske lješnjake i šampanjac Sibon.

Podijeli