Za praznik rada održan e-prosvjed sindikata

Za praznik rada održan e-prosvjed sindikata

Podijeli

Savez samostalnih sindikata je za Praznik rada organizirao e-prosvjed na Zoomu i Facebooku.

Epidemija koronavirusa ne dopušta održavanje tradicionalne sindikalne povorke i javnoga prosvjeda povodom Međunarodnog praznika rada stoga je po prvi puta u povijesti organiziran e-prosvjed.

E-prosvjed održao se od 11 do 12 sati pod sloganom “Radnicima hvala – ali prvo prava”. Ova kriza još je jednom pokazala vrijednost svih radnika za funkcioniranje društva i naš svakodnevni život. To se odnosi na zdravstvene radnike, ali i one koji su rijetko u fokusu javnosti, a bez čijeg se rada normalan život ne može odvijati, kao što su trgovci, čistači, skupljači otpada, policajci, vatrogasci, graditelji i drugi.

SSSH za Međunarodni praznik rada želi poslati poruku kako je ova kriza prilika da jasno kažemo da nema povratka na staro, nego da je vrijeme za novu paradigmu društvenog i ekonomskog razvoja. Ona mora biti socijalno pravednija, ali i napokon ozbiljno adresirati problem ekološke održivosti našeg planeta. Novi smjer društveno-ekonomskog razvoja mora biti temeljen na načelima ekonomske demokracije i socijalne pravednosti. Vodeći računa podjednako o ekonomskoj i socijalnoj dimenziji, javne politike moraju jačati solidarnost i socijalnu koheziju te smanjivati siromaštvo i socijalnu nejednakost.

Podijeli