WHO zasad nije proglasila međunarodno izvanredno stanje zbog koronavirusa

WHO zasad nije proglasila međunarodno izvanredno stanje zbog koronavirusa

Podijeli

Svjetska zdravstvena organizacija zasad nije donijela odluku o izvarednom stanju u svijetu zbog koronavirusa koji se pojavio u Kini. Uslijed zaraze virusom umrlo je 18 osoba, najmanje 660 ljudi je oboljelo.

Na konferenciji za medije iz Svjetske zdravstvene organizacije su poručili da se ipak ne radi o globalnoj krizi, iako je riječ o zdravstvenoj prijetnji za cijelo područje Kine. Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da surađuju s Kinom i drugim zemljama kako bi se što prije zaustavila epidemija novog korona virusa.

“Još nam je puno toga nepoznato. Nije nam poznat izvor virusa, ne razumijemo koliko se lako širi, ne razumijemo na koje se sve načine širi i ne razumijemo u potpunosti njegove kliničke karakteristike ili ozbiljnost posljedica zaraze.”

​Dodali su da je većina umrlih imala druge zdravstvene probleme prije zaraze virusom, poput hipertenzije, dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti, koji su oslabili njihov imunološki sustav. Proglašenje globalne zdravstvene prijetnje vrlo je rijedak slučaj. U proteklom desetljeću WHO je proglasio nekoliko svjetskih zdravstvenih kriza i to u slučaju virusa H1 koji je uzrokovao pandemiju gripe 2009., epidemije ebole u zapadnoj Africi 2014., virusa Zike 2016. i izbijanja ebole u Demokratskoj Republici Kongo 2019. godine.

Podijeli