WHO: Reagirali smo pravovremeno, svijet je imao dovoljno vremena djelovati

WHO: Reagirali smo pravovremeno, svijet je imao dovoljno vremena djelovati

Podijeli

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u svijetu približava se 3 i pol milijuna dok je umrlih oko 240 tisuća. Raste i broj onih koji su se oduprli virusu, njih je gotovo milijun i sto tisuća. Tom broju mogao bi doprinijeti lijek remdesivir koji je od američke agencije za lijekove dobio zeleno svijetlo za korištenje.
I dok neke zemlje produžuju, druge su krenule s popuštanjem protuepidemijskih mjera. Tako je zbog bolje situacije u Španjolskoj ljudima dozvoljeno biti vani za rekreaciju prvi put u sedam tjedana. Ohrabrujuće su i najnovije brojke iz drugih dosadašnjih žarišta virusa. Nastavljen je pad dnevnog broja umrlih u Italiji, a Kina je zabilježila samo jedan novi slučaj zaraze. U međuvremenu je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) po hitnom postupku odobrila lijek remdesivir kao tretman za Covid-19. Taj lijek prema kliničkom ispitivanju ubrzava oporavak za 30 posto, a kompanija koja ga proizvodi će donirati 1,5 milijuna doza. SAD je i dalje epicentar zaraze s više od milijun i sto tisuća zaraženih i najmanje 65 tisuća umrlih, a predsjednik Donald Trump se nada da ta crna brojka neće previše rasti.

“Nadamo se da ćemo imati ispod 100 tisuća umrlih. To je i dalje užasan broj i ovo je grozna stvar. Trebalo je biti zaustavljeno i moglo je biti zaustavljeno na izvorištu, ali nije.”

Nastavlja kriviti Kinu za pandemiju, a jučer je izrazio sumnju da je virus nastao u laboratoriju u Wuhanu. Direktor za izvanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije Michael Ryan je, pak, naglasio – virus je prirodnog podrijetla.

“Saslušali smo brojne znanstvenike koji su istraživali virus i uvjereni smo da je virus prirodnog podrijetla. Važno je da utvrdimo koji je prirodni domaćin tog virusa.”

“Pronalazak domaćina je važan kako bi se otkrilo kako je virus prešao na ljude te da na temelju toga organiziramo mjere da se ovo nigdje više ne ponovi”, dodao je Ryan.

Svjetska zdravstvena organizacija je pozvala kineske vlasti da se pridruže istrazi u podrijetlo virusa. Šef organizacije Tedros Ghebreyesus je žestoko odgovorio na kritike da su sporo reagirali na pandemiju. Istaknuo je da je izvan Kine bilo samo 82 slučajeva zaraze i niti jedna smrt kada su proglasili globalnu uzbunu.

“Svijet je imao dovoljno vremena djelovati. Naglašavam da ja i moje kolege vjerujemo da je uzbuna 30. siječnja proglašena pravovremeno.”

Zabrinuti su zbog širenja virusa u zemljama sa slabijim zdravstvenim sustavom. Mnoge takve države se nalaze u Južnoj Americi koja bi mogla postati sljedeće veliko žarište. Lošu epidemijsku situaciju mogla bi pogoršati gospodarska i politička nestabilnost tog dijela svijeta. Brazil bilježi oko 6 tisuća zaraženih dnevno, a paralelno s tim raste i bijes građana na vlast, pogotovo na krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara. On je tijekom krize umanjivao prijetnju od virusa, izlazio na skupove svojih pristaša i otpustio svog ministra zdravstva. Poseban bijes izazvao je nedavnom izjavom nakon što je broj mrtvih prešao pet tisuća. “I što? Što da ja radim?”, rekao je Bolsonaro.

Podijeli