WHO: Brojna cjepiva su u razvoju, ali konkretnog rješenja za koronavirus možda...

WHO: Brojna cjepiva su u razvoju, ali konkretnog rješenja za koronavirus možda ni ne bude

Podijeli

U svijetu je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo gotovo 700 000 oboljelih. Trenutno je 6,1 milijun aktivnih slučajeva, a ozdravilo je gotovo 11,5 milijuna ljudi. Diljem svijeta radi se na cjepivima koja bi trebala poraziti virus, a Sveučilište Oxford objavilo je da njihovo cjepivo polučuje dobre rezultate. Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus nakon što je prije nekoliko dana upozorio da će pandemija biti dugotrajna, osvrnuo se na razvoj cjepiva.

„Brojna cjepiva sada su u trećoj fazi kliničkih ispitivanja i nadamo se da ćemo imati niz učinkovitih cjepiva koja mogu pomoći u sprječavanju zaraze. Međutim, trenutno nema konkretnog rješenja, a možda ga nikad ni ne bude.“

Najteže pogođene zemlje posljednjih nekoliko tjedana su SAD, Brazil, Indija i Rusija. One zajedno pokrivaju 3,8 milijuna aktivnih slučajeva što je više od pola ukupnog broja takvih slučajeva u svijetu. Latinska Amerika je trenutno najpogođenija regija gdje se bilježi gotovo 30% ukupnog broja novih slučajeva, ali i preminulih. Stručnjaci upozoravaju da se zaraza tim područjem i dalje brzo širi.

Podijeli