WHO: 60 do 70 posto populacije treba se cijepiti da se zaustavi...

WHO: 60 do 70 posto populacije treba se cijepiti da se zaustavi širenje

Podijeli

Približno 60 do 70 posto populacije treba se cijepiti da bi se zaustavilo širenje zaraze koronavirusom, a stopa je određena na temelju nekoliko studija, rekla je u petak na konferenciji za novinare u Ženevi Katherine O’Brian, šefica WHO-ovog odjela za cijepljenje.
Međutim, O’Brien naglašava da će stvarna potrebna stopa imunizacije za ovu pandemiju postati jasnija jednom kad se bude više znalo o cjepivima koja su zasad testirana. ​Osim saznanja koliko su cjepiva u stanju spriječiti zarazu covidom-19, pitanje je otežavaju li virusu da se zadrži u nosi i grlu kod ljudi koji nemaju simptome, i otežavaju li cjepiva virusu da se prenosi s jedne osobe na drugu, dodala je O’Brien.
Iako je za distribuciju cjepiva, posebno onih koji se trebaju čuvati na izrazito niskim temeraturama, potrebna dodatna infrastruktura, O’Brien naglašava:

“Imamo tehnologiju, osigurana je mogućnost isporuke cjepiva čak i u nekim od najzahtjevnijih i najudaljenijih područja, ali za to su potrebni veliki resursi. Stoga trebamo različite vrste cjepiva koja imaju različite karakteristike, primjerice čuvanje na minus 20 ili na temperaturi klasičnih hladnjaka. To će olakšati distribuciju.”

Podijeli