Vrdoljak za MS: ‘Ne isključujem mogućnost da HNS istakne svog kandidata za...

Vrdoljak za MS: ‘Ne isključujem mogućnost da HNS istakne svog kandidata za predsjednika’

Podijeli

O aktualnim temama na političkoj sceni s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom u telefonskom intervjuu razgovarala je novinarka MediaServisa Kristina Tomljanović.

1) Počnimo sa izjavom međimurskog župana Matije Posavca od neki dan u kojoj se ispričao članovima i javnosti zbog ulaska HNS-a u koaliciju s HDZ-om.

“Kod nas u HNS-u i generalno u liberalnoj politici mi sigurno poštujemo pravo na stav. Matijin izbor je da se uključi u unutarstranačku kampanju, da traži svojim izjavama prostor za vidljivost među našim članovima. Stranka mu je omogućila personaliziranu kampanju i financirala ju je tijekom Europskih izbora. To je bila naša odluka i mi smo to željeli napraviti da ga ljudi prepoznaju u Hrvatskoj”, odgovorio je Vrdoljak.

2) Smatrate li da je to bila riječ o unutarstranačkoj borbi?

“Da. Ja sam ga kandidirao kao svoga nasljednika i to je krenulo prije dva tjedana. Pred nama je uzbudljiv period gdje će svatko od potencijalnih kandidata iznositi neki svoj politički stav”, odgovorio je Vrdoljak.

3) Pred nama je tjedan velikih odluka. Tražili ste ostavku ministra uprave Lovre Kuščevića koju ste i dobili. Jučer je i ministar državne imovine Goran Marić sam podnio ostavku. Možete li komentirati te ostavke?

“Ovo s ministrom Kuščevićem je očekivano. Što se tiče ministra Marića, mi nismo bili uključeni u unutarstrančke razgovore unutar HDZ-a. Očekujemo u sljedećih nekoliko dana poziv premijera kako bi sjeli i vidjeli što su prijedlozi za sastav buduće Vlade. U fokusu ne imena i prezimena, puno nam je bitnije što će biti sadržaj i prioriteti Vlade u zadnjih godinu i pol dana”, odgovorio je Vrdoljak.

4) Možete li navesti jasan stav HNS-a prema predstojećoj rekonstrukciji Vlade?

“Ne treba biti kozmetički, ne treba biti samo zbog imidža. Moramo brinuti o građanima, dići efikasnost i funkcionalnost Vlade. Mi kao liberali nemamo ništa protiv da se smanji broj ministarstava ako to donosi veću efikasnost i funkcionalnost. Trebaju se analizirati dosadašnji rezultati”, odgovorio je Vrdoljak.

5) Naposljetku, dotaknimo se nadolazećih predsjedničkih izbora. Hoćete li podržati nekoga od već poznatih kandidata ili možda izaći sa svojim kandidatom?

“Uopće ne isključujem mogućnost da HNS istakne svog kandidata za predsjedničke izbore. Ono što je moja velika želja da ne ostanemo ni lijevo ni desno kod politike,nego samo naprijed. To znači da svi kandidati koji odu u ekstremnu ljevicu ili ekstremnu desnicu- sigurno neće dobiti podršku HNS-a. A o tome tko će to biti će odlučiti Središnji odbor na jesen”, odgovorio je Vrdoljak.

Podijeli