Vrdoljak za MS: Da je Bandić pohvalio Divjak, zvao bih je na...

Vrdoljak za MS: Da je Bandić pohvalio Divjak, zvao bih je na ozbiljan razgovor

Podijeli

Nakon što je objavio da se neće ponovno kandidirati za predsjednika HNS-a Ivan Vrdoljak otvorio je brojna pitanja na političkoj sceni. Kako vidi budućnost HNS-a s ‘novim licima’ s kim u koaliciji, što se krije iza Bandićeva rušenja ministrice Blaženke Divjak otkrio nam je u Intervjuu tjedna aktualni predsjednik narodnjaka.

Odluku o odlasku s čela HNS-a Vrdoljak je, kaže, donio nakon rezultata europskih izbora. ‘Vrijeme je za nova lica’ ponavlja, a na pitanje znači li to i definitivno oproštaj od politike, odgovorio je:

“Vraćam se tamo gdje sam bio prije ulaska u politiku – u privatno poduzetništvo. Tamo sam se dobro osjećao i mislim da je to moja budućnost. Rezultati izbora su pokazali da se ljudi vraćaju pristojnosti i autoritetima rezultata. Naša lista je to pokazala i ja im želim puno uspjeha i otvoriti vrata nastavka one naše politike ‘ni lijevo ni desno, samo naprijed’.

Najizglednije novi čelnik narodnjaka će biti međimurski župan Matija Posavec, za kojega Vrdoljak ima samo riječi hvale. A budućnost HNS-a pod njegovom palicom vidi ovako: “Mislim da je on jedna od budućnosti hrvatske političke scene i to pozitivnog dijela. Njegov put je na tragu onoga što smo rekli prije pola godine, građanska hrvatska ne želi biti ni lijevi niti desno. Njih ne zanima što je bilo ’41. ’45. ili ’71. godine. Oni su u pravilu opterećeni budućnošću”.

Slušali smo mjesecima za HDZ-ovu Vladu epitete ‘Titanik Vlada’, pa je na kraju odlučio s njima koalirati. Sad kad je HDZ u problemima nakon europskih izbora, zazivaju okupljanje liberala. Mnogi bi to mogli protumačiti da mijenjaju mišljenje kako vjetar puše. Vrdoljak na to kaže, pozivali smo na ujedinjenje liberalnih opcija i prije euroizbora.

“Ja sam to napravio prije šest mjeseci i mislim da je to i danas dobar put. To nije ideja da se neko okupi oko bilo koje stranke, to je ideja da se okupimo oko istih vrijednosti”.

Ističe da su europski izbori poslali nekoliko važnih poruka, da nova ozbiljna lica imaju prostora, da najviše padaju cirkusanti i agresivci bez programa, ali i da se nova vlada nakon izbora neće moći sastaviti bez koaliranja pa da će političari morati paziti kako međusobno komuniciraju.

“Mislim da nije uopće loša za političku scenu stabilizacija SDP-a jer bilo kojoj vlasti treba čvrsta i jasna opozicija kako bi nju učinila boljom”.

A vidi li HNS u budućnosti ponovno u koaliciji sa SDP-om?

“Svi smo na tragu toga da ostajemo samo naprijed, ni lijevo ni desno. To znači da smo jednako udaljeni i od lijeve i od desne strane i da će o njima ovisiti koliko će se nama približiti”.

Kada je u pitanju Zoran Milanović kao predsjednički kandidat, i to liberalne opcije, Vrdoljak tvrdi da je samo izabrao njega u opciji s Grabar Kitarović koju sigurno neće podržati.

“Ja sam tada bio u vladi Zorana Milanovića i rekao da smo korektno surađivali, ali treba prvo čovjek odlučiti hoće li se kandidirati. Tko će od drugih kandidata biti i što će odlučiti tijela stranke, ajmo pustiti malo vremena. Ovako se udario žig da HNS toliko želi kandidaturu Milanovića koji je potpuno nepotreban”.

Osvrnuo se i na napade, odnosno zahtjev Milana Bandića da premijer Andrej Plenković smijeni ministricu obrazovanja Blaženku Divjak zbog neslaganja oko financiranja udžbenika. Upitan je li posrijedi nekakav igrokaz ili dogovro Bandića i HDZ-a da izgura HNS iz Vlade jer se boje da bi im mogli okrenuti leđa, Vrdoljak odgovara:

“Mislim da ste ušli preduboko u problem. On zna da HNS čvrsto stoji iza rada Blaženke Divjak i bez nje nema ni HNS-a u Vladi. Ovo je poruka – ja želim destabilizirati Vladu, a zašto on to želi i koji su njegovi konačni motivi, ja stvarno ne razumijem”.

Novac za udžbenike i izbornih predmeta Vlada će osigurati, a premijerova podrška ministrici Divjak je neupitna, dodaje.

“Da je Milan Bandić izašao na tiskovnu konferenciju i pohvalio svaki korak Blaženke Divjak, iste sekunde bi Divjak zvao na ozbiljan razgovor u smislu – otkud to da takve politike daju tebi podršku. Ovakva reakcija Bandića i mnogih drugih potvrđuju da radimo dobar posao”.

Komentirao je na kraju i mirovinsku reformu. Slaže se da se umjesto referenduma ide na dijalog. ”Sadržaj reforme je dobar, ali ne mogu se ignorirati ni prikupljeni potpisi”, istaknuo je.

“Ako stojimo iza sadržaja i svjesni da su potpisi prikupljeni, onda je sljedeći potez poziv na razgovor i razgovarati kako pronaći najbolje rješenje. Ako sindikat jasno kaže da ne želi razgovarati, onda su poslali jasnu poruku kakvu politiku vode. Vjerujem kada ih pet puta pozoveš na razgovor, da će se u hrvatskom društvu stvoriti atmosfera da razgovor nikome ne može štetiti”.

Podijeli