Vodostaj prijeti Hrvatskoj Kostajnici, u Karlovcu stanje manje dramatično

Vodostaj prijeti Hrvatskoj Kostajnici, u Karlovcu stanje manje dramatično

Podijeli

Otapanje velikih količina snijega uzrokovalo je poraste vodostaja rijeka, posebice onih u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji

Izvanredne mjere obrane od poplave na snazi su u Hrvatskoj Kostajnici, u kojoj su sada sigurni da će voda doći do visine od 450 centimetara što je kritična razina za grad.Neki stanovnici Kostajnice morali su u nekoliko navrata i napustiti svoje kuće. Oko Karlovca je stanje manje dramatično, ondje su na snazi redovne mjere obrane od poplava…

Intenzivno topljenje snijega posljednjih dana uzrokovalo je nagle poraste vodostaja, a trenutno je najviše pogođeno područje Hrvatske Kostajnice, gdje je vodostaj Une u 14 sati bio 425 centimetra.U gradu su sada već sigurni da će vodostaj rijeke doći i do kritičnih 450 centimetara kod kojih se proglašava i izvanredno stanje. Gradonačelnik Dalibor Bišćan za Media servis je rekao da Una raste u prosjeku 2-3 centimetra po satu.

“Vodostaj i dalje raste tako da očekujemo danas, sutra i prekosutra rast po 2-3 centimetra svakih sat vremena što će u srijedu prouzrokovati 450 centimetara. Na 450 centimetara vodostaja u gradu se proglašava izvanredno stanje. Sutradan stiže i vojska”, rekao je Bišćan.

Hrvatske vode poslale su vreće i najlon za pojačavanje nasipa, neki objekti već su osigurani, pumpe su pripremi, kao i vatrogasci, a HEP će po potrebi zbog vode gasiti pojedine trafostanice, dok će Crveni križ u slučaju potrebe opskrbljivati građane.

“Na 480 centimetara poplavljeno je sve. Imamo razmak tih 30 centimetara još kako možemo djelovati. Sada smo napravili sve za tih 450 centimetara i pripremili pumpe”, dodaje.

Voda se izlila na državnu cestu između Dvora i Kostajnice i u nekim naseljima nadomak grada .Zbog otapanja snijega odronilo se nekoliko komada stijena koje su pale u podnožje brda Djed u središtu Kostajnice, i to vrlo blizu dvorišta. Zbog opasnosti od novih odrona stanari najugroženijih kuća, morali su ih privremeno napustiti. U gradu nam kažu da ipak ne očekuju da će stanovnici morati biti u potpunosti evakuirani.Problem u nekim ulicama u središtu Kostajnice postoji već godinama, a gradonačelnik kaže da Grad i Sisačko-moslavačka županija ne mogu sami iznijeti sanaciju.Očekuju pomoć od Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te iz Hrvatskih voda, pomaka ima, sa sanacijom bi se trebalo krenuti u 2019. godini. Trenutno se radi na studiji utjecaja na okoliš zbog građevinske dozvole.

“U 2019. ide obalo-utvrda. Na području ulice Kavrlja ide zemljano-betonska brana, u ulici Marković ide montažna brana sa pripadajućom stazom, a u ulici Lonjskoj ide brana, obnova starog zida i podizanje za 20 centimetara”, pojasnio je.

U nekim je mjestima oko Siska, poput Žažine i Starog Broda, zbog izlijevanja Kupe voda ušla u dvorišta, no kućama za sada ne prijeti. Stanovnici tih mjesta naglašavaju da su već naviknuti na vodu u dvorištima. Na području Karlovca nešto je lakše no na Uni, no karlovačke rijeke također su iz sata u sat rasle. Korana, koja je u 14 bila na 714 cm, rasla je oko 4 cm po satu. Kupa je u 14 sati bila na 705 cm , s rastom od prosječnih 7 cm po satu. Obje rijeke bi sutra trebale dosegnuti maksimalne vrijednosti od 730 centimetara. Karlovac je, tvrdi nam Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda, ove godine spreman.

“Znači postavljanje box barijera, to se rade zapravo obrambeni nasipi koji će biti trajnog karaktera dok se cijeli sustav Karlovca zapravo ne izgradi. Trenutno smo mi postavili već otprilike tri i pol kilometra tih obrambenih barijera”, kazao je Čavlović.Iako je voda i u nekim neseljima uz Mrežnicu došla do dvorišta, te se cijeli dan ubrzano uz pomoć stotinjak vojnika grade zečji nasipi i ostala zaštita na područjima na kojima je to potrebno, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić tvrdi da je stanje daleko od dramatičnog. Neke ceste ipak su morali zatvoriti za promet.

“To je ona ulica Nine Marakovića gdje dolazi do plavljenja zbog nemogućnosti, zapravo nemamo obrambenog sustava ondje izgrađenoga. Mi ondje postavljamo zečje nasipe i zapravo branimo to područje.”

Vodni val trebao bi prijetiti još narednih 48 sati.

Podijeli