Vladajući zagovaraju rekonstrukciju Vlade, oporba smatra da treba raspisati izbore

Vladajući zagovaraju rekonstrukciju Vlade, oporba smatra da treba raspisati izbore

Podijeli
Rekonstrukcija Vlade više nije upitna. Iako je najavljivana za jesen, iz Vlade su poručili da će se u širu rekonstrukciju krenuti već krajem srpnja, a sazvat će se i izvanredna sjednica Sabora kako bi se potvrdili novi ministri. Dok vladajući zagovaraju rekonstrukciju, oporba pak zahtijeva raspisivanje prijevremenih izbora.
Premijer Plenković nakon dugog nagađanja je prelomio, ide se u širu rekonstrukciju Vlade od koje nas dijeli otprilike dva tjedna. Uoči sjednice Vlade ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak osvrnula se na rekonstrukciju.

“Moramo biti svjesni toga da građani Hrvatske očekuju da se promjene dogode i da žele da promjene budu vidljive i brze. Za to je Vlada odgovorna, a prvi odgovorni je premijer. Na njemu je da to odluči.”

Ministrica demografije Nada Murganić ne vidi problem u tome da bilo koji ministar bude zamijenjen.

‘‘Koliko puta ste me pitali o toj rekonstrukciji, o mojoj smjeni, i uvijek imam isti odgovor – premijer sastavlja svoj tim i ne vidim nikakav problem u tome da bude bilo koji ministar, pa i ja, zamijenjen drugim za kojeg se procijeni da je bolji i kvalitetniji.‘‘

Ministar turizma Gari Cappelli nije jedan od onih koji moraju strahovati za svoju poziciju i svoj resor. Evo i njegov kratki komentar:

“Sve odlučuje premijer. Na njemu je”.

Čelnik HSS-a Krešo Beljak smatra da bi umjesto rekonstrukcije trebalo raspisati prijevremene izbore.

“Ova Vlada već odavno nema nikakav legitimitet koji bi eventualno dobili na izborima. Trebaju vratiti svoj mandat građanima i građani što prije trebaju odlučiti tko će voditi Hrvatsku u sljedećem razdoblju. HDZ i njihovi sateliti i žetončići to ne mogu”.

Beljakov stranački kolega Željko Lenart poslao je kratku i jasnu poruku:

“Poruka Vladi – otiđite što prije da se što manje mučimo”.

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš rekonstrukciju Vlade smatra čistom kozmetikom.

“Sigurno da će gospodin Plenković probati zadovoljiti svoje jastrebove koji se nalaze u unutar HDZ-a. Ali ovo što ovoj zemlji treba je nova, suvisla, razumna Vlada koja će zemljom upravljati i neće vladati na ovaj način i zapravo cijelo vrijeme stišavati buru koja se događa ispod razine mora”.

Prema nagađnjima, sa svojih ministarskih funkcija, osim Kuščevića, trebali bi odstupiti Žalac, Tolušić, Kujundžić i Goran Marić. SDP-ov Arsen Bauk:

“Ako je on rekao da ne želi da neke insinuacije i kriminalne radnje štete njemu, Vladi i stranci, onda bi stvarno bilo nelogično da ti na koje se odnosi ti medijski napisi ostanu, a da neki drugi, s neba pod rebra otiđu. Ali, to je opet stvar predsjednika Vlade, odnosa u koaliciji i odnosa u HDZ-u”.

Napomenimo da bi se Kuščevićev nasljednik na mjestu ministra uprave trebao saznati već sutra.

Podijeli