Vlada se slaže: Vukovar će postati mjesto posebnog pijeteta

Vlada se slaže: Vukovar će postati mjesto posebnog pijeteta

Podijeli

Vlada je u Saborsku proceduru uputila nacrt zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako se ovim zakonom uloga i žrtva Vukovara u Domovinskom ratu vrednuje kao iznimno važna u novijoj hrvatskoj povijesti. “Vukovar je simbol otpora žrtve, zajedništva i obrane suvereniteta Hrvatske u Domovinskom ratu”, istaknuo je ministar Medved:

“Osim čuvanja trajne uspomene na žrtvu u Dom ratu, proglašavanjem Vukovara mjestom posebnog pijeteta, želimo očuvati kulturu sjećanja na žrtvu Vukovara i potaknuti aktivnosti usmjerene društvenom razvoju vukovarskog područja.” “Time će se stvoriti okvir za poseban nacionalni status Vukovara” dodaje Medved. Zakonom se definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi, mjesta, dani i način obilježavanja. Predlaže se i osnivanje posebnog međuresornog tijela, odnosno Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj.

“Vijeće, koje čine predstavnici 17 nadležnih institucija, tijela i udruga iz Domovinskog rata, koordinira i prati aktivnosti u skladu s ovim zakonom, prati i predlaže mjere za društveni razvoj područja posebnog domovinskog pijeteta kao i propise koji se primjenom odnose na navedeno područje.”

​Planirana sredstva za provedbu Zakona osiguravaju se državnim proračunom i proračunom jedinica lokalne i područne samouprave.

Podijeli