Više od milijun eura za razvoj infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica

Više od milijun eura za razvoj infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica

Podijeli
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat boravio je u ponedjeljak, 26. kolovoza, u općini Ljubešćica kako bi prisustvovao početnoj konferenciji na temu provedbe projekta „Razvoj infrastruktura Poduzetničke zone Ljubešćica“. Cilj projekta je izgradnja komunalne i elektroenergetske infrastrukture koja će imati pozitivne učinke na razvoj poduzetništva i privlačenja investicija na području same općine. Ukupna vrijednost projekta je 7.862.362,52 kuna, od čega bespovratna sredstva iz EU fondova čine 4.788,758,38 kuna.
Priopćenje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta prenosimo u cijelosti:”Uz ministra Horvata, početnoj konferenciji prisustvovali su i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, pomoćnica ministra Ana Mandac, pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Kristina Bilić, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, te kao domaćini načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić, predsjednik općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec i njegova zamjenica Maja Bahunek.

Mjesta koja imaju poduzetničku zonu razvijaju se brže od onih koje nemaju

„Ovaj projekt je još jedan dokaz koji ide u prilog studiji Ekonomskog instituta, koja je pokazala kako se mjesta koja imaju poduzetničku zonu razvijaju mnogo brže od onih koja nemaju“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat, te naglasio kako predstavnici svih relevantnih institucija, koji su prisustvovali ovoj konferenciji, pokazuju da se dobrom suradnjom stvari mogu rješavati mnogo brže i kvalitetnije.

„Pojedini pozivi i projekti sufinancirani europskim sredstvima mogli su se realizirati mnogo ranije, no naša je želja bila osigurati dodatnu alokaciju kojom će ta sredstva biti dodijeljena svima koji su se uspješno prijavili. U tome smo uspjeli i unutar ovog poziva, u kojem smo s početnih 70 milijuna kuna osigurali ukupno 273 milijuna kuna za razvoj poduzetničke infrastrukture“, objasnio je ministar.

S time su posebno zadovoljni predstavnici jedinica lokalne samouprave, što je danas potvrdio i načelnik Ljubešćice Horvatić.

„Ovim projektom želimo prvenstveno stvoriti uvjete za jačanje poduzetničkog okruženja cijele općine. Njegovom provedbom omogućit ćemo uspostavu novih proizvodnih i uslužnih pogona, a time posljedično i stvaranje novih radnih mjesta što je glavni cilj kojem težimo“, naglasio je Horvatić.

Do sada ugovoreno 73 posto europskih sredstava iz proračunskog razdoblja 2014. – 2020.

Izgradnjom infrastrukture, poduzetnicima će biti na raspolaganju izgrađenih 5.856 m2 neto površine novih prometnica, 1.058,47 metara dužnih oborinske kanalizacije i 926 metara dužnih javne rasvjete.

„Ovo je ogledni primjer toga kako i mala mjesta mogu provoditi infrastrukturne projekte srednje veličine. Tim ljudi koji vodi Općinu, na čelu s načelnikom, pokazuje da je razvoj poduzetništva u ovom kraju prioritet, pa stoga ne čudi da se stvari ovdje razvijaju puno brže nego li je to slučaj u nekim drugim krajevima. Ugovori o radovima i nadzoru su potpisani te sam siguran kako će radovi biti izvedeni na vrijeme“, napomenuo je i ravnatelj SAFU-a Petric.

Kako je potvrdila pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova EU, od ukupno 10,7 milijardi kuna koje su Hrvatskoj dostupne putem europskih fondova, do sada je ugovoreno 73 posto.

„Vjerujemo kako ćemo sva raspoloživa sredstva uspjeti iskoristiti do kraja ovog proračunskog razdoblja. Ono što očekujemo od svih predstavnika JLS-ova, ali i samih poduzetnika, jest da se svi zajedno još bolje pripremimo za iduće razdoblje i da u Hrvatskoj bude još više ulaganja“, istaknula je pomoćnica ministra Bilić”, stoji u priopćenju.

Podijeli