VELJKO KAJTAZI: Protivimo se uvođenju bonova za hranu umjesto minimalne naknade!

VELJKO KAJTAZI: Protivimo se uvođenju bonova za hranu umjesto minimalne naknade!

Podijeli

Uoči radne sjednice Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, saborski zastupnik Veljko Kajtazi sazvao je konferenciju za novinare kako bi poslao jasnu poruku da se romska zajednica protivi uvođenju opcije vaučera, odnosno bonova za hranu, umjesto zajamčene minimalne naknade propisane Zakonom o socijalnoj skrbi.

Kajtazi smatra kako je inicijativa usmjerena protiv dobrobiti romske zajednice te ne zna zašto župan Međimurske županije inicira sastanke na temu izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, a da pri tom ignorira predstavnike romske zajednice.

Kajzati nadalje smatra kako je ta inicijativa prije svega dio predizborne kampanje za predstojeće europske izbore. Uz to kaže da je romska zajednica u više navrata osudila devijantno ponašanje pojedinaca, ali stava je da zbog postupaka pojedinaca ne može ispaštati cijela romska zajednica, odnosno svi građani Republike Hrvatske, jer bi izmjena postojećeg zakona utjecala na sve socijalno ugrožene građane.

Kajtazi tvrdi kako su Romi više puta organizirali sastanke s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i centara za socijalnu skrb, pokušavajući pronaći načine za ujednačavanje primjene Zakona o socijalnoj skrbi.

Kajtazi se osvrnuo i na nedavno Vladino značajno povećanje kvote za strane radnike gdje je predviđeno 60.000 radnih mjesta za strance, a nema ih, tvrdi Kajtazi, za pripadnike romske zajednice, izuzev neuspješne mjere javnih radova.

“Pozivam sve spomenute da umjesto trošenja vremena na inicijativu uvođenja bonova, izaberu teži put i zajedno s nama pokušaju pronaći dugoročno održivo rješenje osmišljavanjem i realizacijom projekata socijalne i radne inkluzije Roma i ostalih socijalno ugroženih građana.”, zaključio je Veljko Kajtazi.

Podijeli