Veliko slavlje dana Velike Gospe sutra u župi Uznesenja blažene Djevice Marije...

Veliko slavlje dana Velike Gospe sutra u župi Uznesenja blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji

Podijeli

Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine. Taj je dan i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

Na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo.

O Marijinom uznesenju pisali su, među ostalima, kršćanski autori sveti Bernard, sveti Antun Padovanski i drugi. Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi “uznesenje”.

Veliko slavlje dana Velike Gospe bit će sutra u župi Uznesenja blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji. Samoj svetkovini prethodila je trodnevnica, a sutra na sam blagdna Velike gospe u Svetoj Mariji bit će svečano.

U 7 sati župna sveta misa koju predvodi veličasni Pavao Markač domaći župnik, od 9 sati misa za bolesnike i medicinsko osoblje, koju predvodi pater Željko Železnjak gvardijan, a od 11 sati hodočasnička svate misa koju predvodi prečasni Antun Hoblaj  župnik i dekan iz Preloga.

Od 16 sati euharistijski blagoslov i večernica, a sve to, naravno, uz obilje svjetovnih zanimljivih ponuda u Svetoj Mariji.

Podijeli