Vaterpolisti iz Srbije ne žele igrati u Splitu i okolici, Bukić: ‘To...

Vaterpolisti iz Srbije ne žele igrati u Splitu i okolici, Bukić: ‘To je neprovedivo’

Podijeli

Vaterpolski savez Srbije i srpski klubovi ne žele do kraja ove sezone sudjelovati na sportskim borilištima u Splitu, kao i sportskim borilištima koji se nalaze na udaljenosti manjoj od 200 kilometara od Splita iz sigurnosnih razloga. Takav dopis stigao je na adresu Upravnom odboru Regionalne lige, a podržali su ga svi srpski klubovi koji se igraju u ovom natjecanju. Kao razlog naveden je napad huligana na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu ovog vikenda prije utakmice s Mornarom.

“Nažalost, taj napad huligana bio je motiviran etničkom mržnjom, što je u svakom slučaju najteži mogući vid nasilja. Samo pukom srećom za sve nas, taj napad se nije završio tragičnim ishodom”, stoji u priopćenju u kojem se još navodi da je “ohrabrujuća brza reakcija hrvatske policije i to što su svi relevantni faktori u Hrvatskoj, politički i sportski, osudili incident”. Na kraju stoji: “VSS i srpski klubovi zatražili su odgovor čelnika Regionalne lige do 19. veljače”.

Nije trebalo dugo čekati odgovor Hrvatskog vaterpolskog saveza.

“Donesen je zahtjev i zaključak Vaterpolskog saveza Srbije i tamošnjih klubova, no, nažalost, u praksi nije provediv, što jedino ukazuje na prekid suradnje i njihovo istupanje iz zajedničke vaterpolske lige. Duboko vjerujemo da se rješavanju situacije moglo drugačije pristupiti, posebice nakon službenog uručenog dopisa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske kojim se jamči sigurnost svim budućim sudionicima vaterpolskih nadmetanja, a koje je upućeno Povjerenstvu za natjecanje”, stoji među ostalim u priopćenju, koje potpisuje Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a.

Priopćenje HVS-a prenosimo u cijelosti:

“Slijedom sastanka čelništva Vaterpolskog saveza Srbije održanog 13. veljače 2019. s vodećim ljudima srpskih klubova koji se natječu u Regionalnoj vaterpolskoj ligi (TVL), Hrvatski vaterpolski savez izražava iskreno žaljenje donesenom odlukom svojih sportskih kolega iz Beograda. Zahtjev i zaključak Vaterpolskog saveza Srbije i tamošnjih klubova, nažalost, u praksi nije provediv, što jedino ukazuje na prekid suradnje i njihovo istupanje iz zajedničke vaterpolske lige. Duboko vjerujemo da se rješavanju situacije moglo drugačije pristupiti, posebice nakon službenog uručenog dopisa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, kojim se jamči sigurnost svim budućim sudionicima vaterpolskih nadmetanja, a koje je upućeno Povjerenstvu za natjecanje. Hrvatskom vaterpolskom savezu, a uvjeren sam i hrvatskim klubovima, potpuno je neprihvatljiva predložena solucija da se sve utakmice naših čak 7 klubova (Jadran, Mornar BS, POŠK, Jug CO, Solaris, Zadar 1952 i Galeb MR) igraju u gostima.

Izražavajući još jednom žaljenje i apsolutnu osudu incidenta koji se dogodio u Splitu, moram naglasiti i da je potpuno nemoguće ostvariti zahtjev VS Srbije. Kada bih karikirao, da bsmoi udovoljili njihovim zahtjevima, morali bismo sagraditi olimpijski bazen u Gospiću, koji je prvi veći grad udaljen više od 200 kilometara od Splita. Stoga se odluka VS Srbije o neigranju u Dalmaciji može iščitati nažalost jedino kao njihovo odustajanje od RVL. Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL, a prije svega s HVS-om kao direktno uključenim. Vezano uza sve navedeno, ako su klubovi iz Srbije spremni odigrati završnicu ovosezonske RVL kako je to propozicijama i predviđeno, mi u Hrvatskoj ćemo takav stav podržati. Ako međutim Vaterpolski savez Srbije uistinu ustraje s namjerom da više ne žele igrati u Dalmaciji, očigledno je da liga u dosadašnjem formatu više neće egzistirati. Regionalna vaterpolska liga je podsjećam, stvorena na zajedničku inicijativu i u svjetlu zajedničkih interesa, te kako smo je formirali jednako tako je možemo i prekinuti.

Hrvatski vaterpolski savez će u najkraćem roku poslati svoj stav Vaterpolskom savezu Srbije na koji ćemo čekati službeno očitovanje.”

Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a

Podijeli