Uskoro počinje izgradnja svjetlovodne distribucijske mreže u Općini Strahoninec

Uskoro počinje izgradnja svjetlovodne distribucijske mreže u Općini Strahoninec

Podijeli

Općina Strahoninec potpisala je ugovor za izgradnju svjetlovodne distribucijske mreže u Općini nakon provedenog postupka bagatelne nabave i odabira najpovoljnijeg ponuđača.

Do sada je bilo puno pritužbi mještana da pojedine ulice imaju jako loše i spore veze. Najmodernijom infrastrukturom svi će moći koristiti najmodernije tehnologije. U prvoj etapi povezat će se cijela općina u jedan veliki prsten. U ovom dijelu radova cilj je od centralne točke agregacije koja će se nalaziti kraj nogometnog igrališta provesti optiku sve okolo po općini te omogućiti pojedinačna povezivanja na mrežu koja će se vršiti metodom direktnog povezivanja objekta na najbliži stup.

Druga etapa su pojedinačni priključci koji se izvode na samim nekretninama. U Strahonincu se završetak radova očekuje do kraja ove godine, dok će na Polevama radovi biti završeni do lipnja iduće godine. Općina će svakom domaćinstvu financirati priključak na optičku mrežu. Osim bržeg interneta, situacija se za krajnje korisnike koji imaju važeće ugovore s nekim operaterom, ne mijenja.

Vrijednost radova iznosi oko 500 000 kuna, koje će u 50 % iznosa snositi Općina Strahoninec, a 50 % izvođač radova te će se na taj način dijeliti i prihodi. Isplativost investicije očekuje se kroz 4 godine, nakon čega će prihodi u potpunosti odlaziti u opčinski proračun.

Podijeli