USKOK ispitao Barišića i Grgića, određen im istražni zatvor

USKOK ispitao Barišića i Grgića, određen im istražni zatvor

Podijeli

Afera JANAF dobila je nastavak! Sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor još dvojici osumnjičenika – gradonačelnicima Velike Gorice i Nove Gradiške, Draženu Barišiću i Vinku Grgiću, doznaje N1. Ranije danas, obojica su ispitana u USKOK-u, negirali su sve optužbe, a Grgić je preko odvjetnika poručio da je spreman, iz moralnih razloga, dati ostavku.
U prostorijama USKOK-a danas su ispitana još dvojica osumnjičenika u aferi JANAF, gradonačelnici Nove Gradiške i Velike Gorice, SDP-ov Vinko Grgić i HDZ-ov Dražen Barišić. Grgićev odvjetnik Zoran Mataić novinarima je izjavio da je Grgić negirao krivnju.

“Skraćeno rečeno, na teret se stavlja jedan koruptivni dogovor gdje je obećano 100.000 kuna za prilagođavanje uvjeta natječaja koji jednostavno negiramo”, rekao je Mataić. Mataić tvrdi i da Grgić Krešu Peteka poznaje od ranije, ali da ni u jednom trenutku nije čuo “da bi se izustila ponuda o sto tisuća kuna i da bi bila prihvaćena”.
Grgić je spreman odstupiti s mjesta gradonačelnika Nove Gradiške, dodaje Mataić.

“Ako razlog za istražni zatvor bude ponavljanje djela, a to se bude temeljilo na njegovoj funkciji, naravno da je spreman odstupiti sa svoje funkcije, no ne samo zato, nego i iz moralnih razloga”, dodao je Grgić.
Odvjetnik velikogoričkog gradonačelnika Barišića, Igor Cišper novinarima je rekao da je njegova stranka odgovarala samo na njegova pitanja, ali ne i na pitanja tužitelja jer spis od 90 stranica još nije pročitao. Komentirao je i postoji li mogućnost da Barišić odstupi s mjesta gradonačelnika Velike Gorice.

“Naravno da je poricao i kaže da nikad nije poduzimao nikakve radnje da bi konkretna privatna tvrtka dobila poslove u Velikoj Gorici. On se ne osjeća krivim za to. Zašto bi čovjek odstupio ako smatra da je neosnovano uhićen i da ništa nije napravio, protuzakonito naravno”, kaže Cišper.
Barišića se, podsjetimo, tereti za trgovanje utjecajem i zloporabu položaja, a sve u korist tvrtke Elektocentar Petek.

“Osim sa gospodinom Petekom, on je kontaktirao i sa drugim osobama koje su izvodile takve investicije za Grad Veliku Goricu. To je sastavni dio njegovog posla, nije njegovo da sjedi u uredu nego da kontaktira sa svima koji mu pristupe i koji su zainteresirani ulagati u grad i izvoditi tako velike radove. To je normalna stvar, to je sastavni dio posla”, kaže Cišper.
O navodnom curenju informacija u samoj istrazi, i informacijama da je šef Jadranskog naftovoda Dragan Kovačević znao što mu se sprema i time se pokušao riješiti dokaza, oba odvjetnika složna:

” O tom curenju moja stranka i ja zaista ne znamo ništa niti smo uključeni u to”, rekao je Mataić.
“Ne cure od nas jer ja informacije doznajem iz medija. Mi o tome ništa ne znamo. To nije stvar branitelja. Ja sigurno kao branitelj takvu informaciju ne mogu doznati unaprijed, zna se tko to može doznati”, kaže Cišper.

“Ključno je detektirati izvor”, poručuje pak premijer Andrej Plenković sinoć iz Vinkovaca.

”Postoje tri mogućnosti: policija, DORH i sud. Pa neka odgovore, bilo bi to u interesu i njihovog kredibiliteta.”Podsjetimo, Kovačevića se tereti da je za sređivanje unosnih poslova od vlasnika tvrtke Elektocentar Petek primio 1,9 milijuna kuna mita. Petek je pak nekoliko mjeseci kasnije, od države dobio više od 3,3 milijuna kuna potpore za očuvanje radnih mjesta. Zbog toga su novinari ministra financija Zdravka Marića pitali može li Hrvatska zbog korupcijskih afera izgubiti 22 milijuna eura potpore Unije. “Ove okolnosti, koliko god neugodne i nelagodne bile, trebaju biti dobra lekcija”, smatra Marić.

“Za iskoristivost takvih novaca moramo se voditi prije svega načelima profesionalnosti i etike, ali isto tako i nekakvih uzanci koje se odnose na gospodarsko područje, odnosno da s povlačenjem tih sredstava imamo čim veći i bolji efekt povrata. Dakle, nije pitanje samo iskoristivosti sredstava, nego gdje ćete ih vi i na koji način usmjeriti”, tvrdi Marić.
Sinoć je desetorici osumnjičenika u aferi JANAF već određen jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Među njima su i već spomenuti Petek i Kovačević, koji se sumnjiče za mito, korupciju i trgovanje utjecajem. Uhićenje Kovačevića, dugogodišnjeg političara, bivšeg SDP-ovca, a sada i bivšeg HNS-ovca komentirao je i predsjednik Republike Zoran Milanović kojem je Kovačević, između ostalog, bio i protukandidat na unutarstranačkim izborima u SDP-u 2008.

“Ispada da je praćen jako dugo. Ispada da je bio praćen i kada mu je navodno ovaj drugi davao 2 milijuna kuna. Zašto ih onda zajedno nisu sve uhitili? Tu završava svaka istraga. Imaš corpus delicti, imaš sve. Tu mi dosta toga nije jasno, kad me već pitate kao osobu s prosječnom pameću i nekakvim pravnim znanjem. Ako je zaista policija pratila nekoga tko nosi 2 milijuna ili 200.000 kuna nekome kao mito, koga su čekali uhvatiti? Američkog predsjednika?”.

Podijeli