Universal Music prijeti Izraelcima: “Toy” je plagijat!

Universal Music prijeti Izraelcima: “Toy” je plagijat!

Podijeli

Ako se po jutru dan poznaje, nova eurovizijska sezona mogla bi nam donijeti skandal za skandalom. Samo što je (na kratko) utihnula drama oko odabira grada domaćina Eurosonga 2019., sad je, čini se, na pomolu nova bura za Izraelce. Iako svake godine stigne poneka optužba za plagiranje, uglavnom na račun pobjedničke pjesme, ovaj put je takva optužba stigla iz prilično važnog izvora – jedne od najpoznatijih američkih diskografskih kuća “Universal Music”.

Naime, u službenom pismu upozorenja “Universal Music” je najavio pokretanje tužbe za plagiranje protiv autora pobjedničke pjesme Eurosonga 2018. – Dorona Medaliea i Stava Begera. Kako stoji u pismu, Toy ima identičan ritam i harmoniju kao i pjesma Seven Nations Army u izvedbi grupe The White Stripes. 

Doron Medalie je potvrdio ove navode.

Istina je da smo dobili upozorenje pred tužbu i da smo jako iznenađeni ovim. Radimo na rješenju koje će zadovoljiti sve strane u parnici. – riječi su autora pobjedničke pjesme s ovogodišnjeg Eurosonga.

Ukoliko se kroz tužbu potvrdi da je Toy plagijat Seven Nations Army to bi zasigurno natjeralo EBU da reagira mogućim oduzimanjem pobjedničke titule Netti i uskraćivanjem prava Izraelu na domaćinstvo Eurosonga naredne godine.

Koliko su zbilja slične dvije pjesme poslušajte i procjenite iz videa u nastavku:

eurosong.hr

Podijeli