Udruga oboljelih od celijakije na čakovečkom proštenju započela s novim projektom

Udruga oboljelih od celijakije na čakovečkom proštenju započela s novim projektom

Podijeli
Foto: eMedjimurje

“Zdrav život, bez glutena” naziv je projekta koji je Udruga oboljelih od celijakije započela na ovogodišnjem malo drugačijem Porcijunkulovom, a nastavit će ga na budućim manifestacijama u gradu Čakovcu, koji ujedno i sufinancira projekt.

Uz domaće proizvođače zdrave hrane i druge brojne izlagače, na svojem štandu predstavljali su prehranu bez glutena i širili svijest o celijakiji. Ove godine svoj edukativni štand opremili su svojom prvom slikovnicom „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom“ kojom educiraju najmlađe o celijakiji, a ujedno je edukativno pedagoškog karaktera za rad s djecom u vrtićima. Svojom bezglutenskom kuharicom, receptima i savjetima za početnike u kuhanju bez glutena, žele razbiti mit o bezglutenskoj prehrani kao bezličnoj i neukusnoj prehrani.

U brošuri, koju su pripremili „Sigurno bez glutena“ , navedena su pravila i savjeti te izbor namirnica za pripremu sigurnog bezglutenskog obroka. Kroz ovakve projekte će iz udruge doprinjeti do javnosti i samih oboljelih, ukazivati na prisutnost celijakije i netolerancije na gluten u društvu, govoriti o simptomima celijakije, obavještavati o pravilnom izboru namirnica, širiti znanje o posljedicama zanemarivanja stroge bezglutenske dijete.

Celijakija ili glutenska enteropatija je autoimuna, kronična i neizlječiva bolest. Liječenje je doživotno, naizgled vrlo jednostavno jer se radi o micanju glutena iz prehrane. Strogom bezglutenskom prehranom postiže se bolja kvaliteta života te se sprječava pojava mogućih komplikacija bolesti.

Podijeli