Učenici na ulicama hrvatskih gradova prosvjeduju oko klimatskih promjena

Učenici na ulicama hrvatskih gradova prosvjeduju oko klimatskih promjena

Podijeli
Na tisuće učenika napustile su svoje učionice diljem svijeta, kao dio globalnog učeničkog štrajka protiv nedjelovanja vlada oko klimatskih promjena. Prosvjedima su se pridružili i srednjoškolci u više hrvatskih gradova.Prosvjedi su dio svjetskog učeničkog pokreta, koji je lani započela 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg koja je nominirana za Nobelovu nagradu za mir.
Srednjoškolci i studenti diljem svijeta napustili su učionice kako bi se odazvali na štrajk za klimu, prosvjedujući gradskim ulicama i pozivajući se na spas budućnosti. Pridružili su se i učenici iz Zagreba, Splita, Pule i Varaždina. Učenici zagrebačkih škola okupili su se na Europskom trgu od kuda su krenuli prema Vladi RH kojoj su poslali poruku po pitanju klimatskih promjena. Transparentima su poručili “Zašto učimo za budućnost koju nemamo?”, “Klima se mijenja, promijenimo se i mi”, “Poljubi zemlju po kojoj hodaš”, “Hoćemo promjene”…Organizatorica prosvjeda Laura Skala:

“Mi želimo potakuti političare da napokon adresiraju problem klimatskih promjena i poduzmu neke mjere kako bi se spriječila daljnja katastrofa. Isto tako želimo osvijestiti i one koji još nisu shvatili o čemu se radi”, rekla je Skala. Jedna od mladih prosvjednica poručila je da je vrijeme za promjene upravo sad:

“Ovo je naša budućnost. Vrijeme da nas bude briga je upravo sad. Da li će vas biti briga tek kad vam se potope kuće prvi red do mora, kada nestanu vašu poslovi, kad se ne budete imali čime hraniti ili kada vam djeca budu istjerana jer ne budu imala gdje živjeti? Vrijeme je sad i vrijeme je da vas počne biti briga jer ovo zahvaća sve nas”, rekla je učenica Lara.Klimatske promjene ne nalaze se u kurikulumu, a to treba promijeniti, smatraju brojni učenici, a ističe Skala.

“Danas to i je najveći problem i kriza s kojom se susrećemo. Već smo sad ušli u fazu izumiranja.To je tema koja se ne treba spominjati jednom tjedno u vijestima, nego svaki dan. Također se po toj temi u školama ne treba ogrebati samo po površini nego ući u dubinu toga”, poručila je Skala. Podršku prosvjedu uputila je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je rekla da je takva vrsta angažmana učenika poželjna.

“Mislim da je jako važno da mladi učenici i mladi ljudi općenito dignu glas protiv klimatskih promjena, koje su puno bliže nego što se čini, i dobro je da se na to upozorava i takva vrsta angažmana svakako je poželjna”, poručila je Divjak.Prosvjed je podržalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje je naglasilo da podržava prelazak na niskougljično gospodarstvo u Hrvatskoj i da ih veseli činjenica da su se ovoj globalnoj akciji pridružili i srednjoškolci iz Hrvatske. Njihova briga za klimatske aktivnosti i njihova predanost viziji zdravoga i čistoga okoliša, temelj su održivog rasta našega društva, stoji u njihovom priopćenju.

Podijeli