U Vukovaru se obilježava tužna obljetnica, cijeli državni vrh u Koloni sjećanja

U Vukovaru se obilježava tužna obljetnica, cijeli državni vrh u Koloni sjećanja

Podijeli

Cijela Hrvatska obilježava tužnu obljetnicu. Prije 28 godina, nakon tromjesečne srpske opsade, slomljena je obrana Vukovara. Tradicionalnoj Koloni sjećanja pridružio se cijeli državni vrh.
Deseci tisuća ljudi stigli su u Vukovar kako bi odali počast Gradu heroju. Kolona sjećanja krenula je iz dvorišta Opće županijske bolnice prema Spomen obilježju žrtvama iz Domovinskog rata. Ministar branitelja Tomo Medved:

“Poklonimo se najboljima među nama, poklonimo se žrtvama dostojanstveno. Neka ovi dani budu našem narodu vodilja i putokaz i kada nam je teško i kada smo u neizvjesnosti. Kada tražimo ispravan put, prisjetimo se žrtava, neka nam oni budu inspiracija i vodilja za daljnu izgradnju naše domovine.”

Tijekom opsade grada na Dunavu poginulo je 2717 hrvatskih branitelja, a brojni civili i branitelji još uvijek se vode kao nestali. Što se u ovom mandatu Vlade napravilo po tom pitanju, pitali su novinari vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu:

“Vrlo zadovoljan s velikim brojem iskoraka koji su učinjeni prema Vukovaru, na kraju krajeva odluke o pokretanju procedure za donošenjem određenih zakona koji se tiču problematike grada Vukovara. S dinamikom procesuiranja ratnih zločina, s jasnim, nedvosmisljenim određivanjem prema velikosrpskoj agresiji na grad Vukovar – ne!”

Koloni se pridružio i premijer Andrej Plenković koji je istaknuo da se oko pitanja nestalih dijalog vodi i sa susjednim državama kao i međunarodnim organizacijama. Treba li Srbiji blokirati pregovore za ulazak u EU kako bi se došlo do informacija oko nestalih?

“Mi to pitanje rješavamo već dugi niz godina. Mislim da mora doći do političke volje i da se podaci koji trenutno postoje u Beogradu dostave Hrvatskoj, da konačno znamo sudbinu svih naših ljudi. Što se tiče puta Srbije prema EU, on je i ovako i onako vrlo striktan, pun uvjeta, pod novom metodologijom i trajat će jako dugo”, odgovorio je Plenković.

HDZ-ov Miro Kovač smatra da se procesuiranje ratnih zločina mora ubrzati.

Čelnik SDP-a Davor Bernardić ističe da treba postaviti i sljedeće pitanje:

“Ima li Vukvoar budućnost? Imaju li mladi u Vukovaru budućnost?”

Zadatak živih je pokušati napraviti bolju i pravedniju Hrvatsku, poručio je predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić:

“Sa sjetom se sjetim svih onih koji su živote dali živote da bismo živjeli u slobodnoj domovini i često se pitam je li onakva kakvu smo sanjali”, poručio je Josić.

U Vukovar je stigla i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković:

“Moramo se sjećati žrtava, moramo iskazivati poštovanje tim žrtvama, moramo pokazivati solidarnost s njihovim obiteljima. To je ono što nas upućuje na budućnost. Dakle, ponos na pobjedu, svjesnost o tome da smo nacija koja je izborila svoju slobodu u ratu, ali isto tako iskazivanje poštovanja prema svakoj žrtvi.”

Sljedeće godine današnji dan će se, prema novom kalendaru blagdana, obilježavati kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i bit će neradni dan.

Podijeli