U svijetu 11,2 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom

U svijetu 11,2 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom

Podijeli

Dok u svijetu raste broj oboljelih, osim s pronalaskom lijeka državnici se bore i s pokretanjem gospodarstva. Jedan od načina je ukidanje restrikcija koje su uvedene prije više od 3 mjeseca. Prisutan je i strah od drugog vala zbog čega se s rezervom pristupa opuštanju mjera.
Trenutno je u svijetu 4 320 000 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj slučajeva od početka izbijanja pandemije dosegao je 11 200 000. Najgore pogođene zemlje su SAD i Brazil koje dnevno bilježe na desetke tisuća novih slučajeva. U Rusiji, zemlji koja prema službenim brojkama odmah iza Brazila, umrlo je preko 10 000 osoba. Ipak, tamošnji mediji su optimistični jer se radi o 1,4% zaraženih, što je tri puta manje od svjetskog prosjeka.

Velik broj slučajeva bilježe Australija, Španjolska i Indija, a u regiji Veneto u susjednoj nam Italiji, opet je izbilo žarište koronavirusa. Pretpostavlja se da je virus došao iz Srbije gdje je na poslovnom putu bio menadžer jedne talijanske tvrtke. Situacija nije povoljna ni u Bosni i Hercegovini gdje je zabilježeno 215 novih slučajeva. A zbog velikog broja oboljelih u Beogradu je na snazi izvanredno stanje koje će potrajati dva tjedna.

SAD zemlja najteže pogođena koronavirusom bilježi rekordan broj slučajeva u nekoliko saveznih država. Sjeverna i Južna Karolina, Tennessee, Aljaska, Missouri, Idaho i Alabama imaju velik porast dnevnih slučajeva. Zbog toga vladajući idu prema donošenju strožih mjera, poput uvođenja policijskog sata i obveznog nošenja maski. Unatoč lošoj epidemiološkoj situaciji SAD danas slavi Dan nezavisnosti.
Predsjednik Donald Trump u svom je govoru val prosvjeda koji su u lipnju pogodili zemlju, nazvao kampanjom za brisanje povijesti, a kulturu otkazivanja oružjem radikalne ljevice.

„Kultura otkazivanja je njihovo političko oružje i nema joj mjesta u našoj kulturi i našim vrijednostima. Njoj nema mjesta u SAD-u.“

Iako su se brojne zemlje odlučile za ponovno uvođenje restriktivnih mjera, Velika Britanija vikend je započela S”uper subotom”. Tako su mediji nazvali ponovno otvaranje barova, restorana, muzeja i frizerskih salona. Velik broj zemalja uklonili su s liste obvezne karantene, ali ne i Portugal. Takva odluka neugodno je iznenadila njihova ministra vanjskih poslova koji je to nazvao apsurdnim, jer Britanija ima više slučajeva nego Portugal. Premijer Boris Johnson komentirao je odluku o ukidanju mjera.

„Naš je cilj omogućiti što većem broju ljudi da živi što je više moguće normalno. Da bi to postigli moramo se odmaknuti od nacionalnih mjera prema ciljanim lokalnim mjerama. Umjesto zatvaranja cijele zemlje, zatvorit ćemo određena lokalna područja gdje se širi virus.“

Podijeli