U srijedu kreću teći rokovi, uskoro ćemo doznati nositelje lista

U srijedu kreću teći rokovi, uskoro ćemo doznati nositelje lista

Podijeli

Sutra kreću teći rokovi za parlamentarne izbore. Prvo su na redu dva tjedna za predaju kandidacijskih lista, a polako doznajemo i tko će biti nositelj čije liste u kojoj izbornoj jedinici.

Sastat će se Nacionalno vijeće i Predsjedništvo HDZ-a, nakon čega ćemo doznati tko je biti nositelji njihovih lista po izbornim jedinicama, a već otprije znamo da će predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković biti prvo ime na 1. izbornoj jedinici. A SDP-ovac Branko Grčić iz Splita je održao konferenciju na temu – nova prazna obećanja HDZ-ove Vlade. Pritom je mislio na najave Vlade da će Hrvatska dobiti 10 milijardi eura pomoći iz plana oporavka Europske komisije, no znamo da se javljaju neke države koje neće podržati takav plan. A vladajući se, kaže:

“Trude se pod svaku cijenu uvjerit nas da su napravili dobar posao u Bruxellesu. Ništa od toga u ovom trenutku nije sigurno”.

Nositeljica liste zeleno lijeve koalicije u 8. izbornoj jedinici Katarina Peović iz Radničke fronte, izazvala je predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru na sučeljavanje. Pressicu je održala ispred Pevexa, kaže, s razlogom da pozove radnike i radnice da ne glasaju za Škoru:

“Ono što je važno pitati je usudili li se Škoro debatirati s nekim tko će mu postavljati neugodna pitanja, jer od onih koje je on izazvao – Davora Bernardića i Andreja Plenkovića ne možemo očekivati da mu postave takva škakljiva pitanja”, izjavila je Peović.

​Te tvrdnje temelji na mišljenju da je Bernardić zagovornik statusa quo, a da je Plenković sasvim sigurno Škorin postkoalicijski partner i sumnja da će Škoro pristati na njen poziv. A podsjetila je na njene riječi upućene Škori na sučeljavanju prije predsjedničkih izbora kada mu je poručila: ‘Vi pričate o govoru mržnje, a pomilovali biste Tomislava Merčepa’, inače osuđenog ratnog zločinca.

MOST-ovca Mira Bulja ne brine što se bivši splitski gradonačelnik Željo Kerum odlučio uključiti u izbornu utrku za 9. i 10. izbornu jedinicu. No prema anketama izgledno je da su opet osuđeni na oporbu. Evo što je na to rekao Bulj za N1:

“Bernardić je rekao da smo mi konzervativci. Ne znam što to znači, mi smo samo ljudi, ja osobno s ovog područja. Jandroković je rekao da s MOST-om ne želi nikako. Ključni su ovakvi projekti jer nisu mogli krasti dok smo mi bili niti će krasti s kim mi budemo. To smo i pokazali”, rekao je Bulj. O razlazu s Miroslavom Škorom i Domovinskim pokretom samo je poručio:

“Čovjek je izabrao svoj put i neka ide svojim putem. Želim im svima sreću na izborima. Naravno da i mi imamo svoj put – borbu za bolju i pravedniju Hrvatsku i očekujem da će se hrvatski narod probuditi”.

Ankete nisu blagonaklone ni Milanu Bandiću, odnosno njegovoj Stranci rada i solidarnosti, a da neće prijeći izborni prag sve češće govori i premijer Plenković.
“Proročanske ideje od bilo koga uzmite s rezervom. Ja vodim 20 godina pola Hrvatske. Mene pustite da o stranci govorim u Praškoj, bit ćete pozvani. Kada premijeri budu dobili drugi mandat ja ću im čestitati.”

Očito se Bandić isto igra proroka ili je ovo ‘premijeri drugi mandat’ ubrojao i one koji nisu do sada osvojili ni jedan.

Podijeli